Sunna Neuféglise in haar kostuum dat ze aanheeft tijdens de parade. FOTO GIANMARCO MONGARDI
Sunna Neuféglise in haar kostuum dat ze aanheeft tijdens de parade. FOTO GIANMARCO MONGARDI Foto: Gianmarco Mongardi

Sunna Neuféglise is weer prima donna in Umbrië

MIDDELBURG - Model en actrice Sunna Neuféglise uit Middelburg is dit jaar, net als in 2018, de first lady van de Corsa All'Anello, de jaarlijkse parade van Narni, in het Italiaanse Umbrië.

DOOR EDWIN MIJNSBERGEN

De Corsa all’Anello is ÉÉn van de belangrijkste middeleeuwse feesten in Italië. Van 24 april tot 12 mei herleven de middeleeuwen in de stad Narni. Het feest wordt gevierd met muziek, bewoners in middeleeuwse kleding, middeleeuwse tavernes, historische optochten en spelen. Het hoogtepunt is de Corsa all’Anello op de tweede zondag van mei. Drie districten in Narni (Mezule, Fraporta en Santa Maria) strijden te paard om de ring.
De avond voor die wedstrijd is er een parade, die de dag erna eindigt in het stadion. In die parade loopt en rijdt de lokale bevolking in klederdracht mee. Er wordt maanden van te voren al geoefend op de muziek. Voorop, direct achter de geestelijkheid, loopt de 'Dame dell Anello', de first lady, die de regering van Narni belichaamt. Meestal wordt daar een jonge Italiaanse actrice voor gevraagd, maar daar kwam in 2018 verandering in.

Workshop

De Middelburgse Sunna Neuféglise reisde in dat jaar naar Umbrië om model te staan voor een workshop portretfotografie, die werd gegeven door de Middelburgse fotografe Linda Hemmes. Er waren shoots in allerlei dorpen en steden, waaronder Narni.

Daar ontmoette ze Mauro Belvedere, een stadspromotor. Die vroeg haar later of ze de ‘Dame dell Anello’ wilde zijn. Hij stelde dat Nederlanders helemaal weg zijn van de streek én van de Corsa All’Anello. Mede daarom vond hij Sunna geknipt voor de rol. Het werd een hele bijzondere ervaring voor de actrice. Dit jaar mag ze weer voorop in de parade lopen, nu twee keer zelfs. Afgelopen vrijdag is ze naar Italië gevlogen om zichzelf voor te bereiden. “Superleuk toch? Het is opeens zo snel gegaan allemaal”, zegt Sunna. “Ik verheug me er enorm op. Vorig jaar waren er bijna tienduizend toeschouwers.”
Meer informatie over de stadsfeesten van Narni is te vinden op www.corsallanello.it.[l]