Lenny en Michiel. FOTO PICSA
Lenny en Michiel. FOTO PICSA Foto: Picasa

Moeder en zoon in de uitvaartzorg

VLISSINGEN - Inmiddels werkt Lenny Adriaanse al weer 17 jaar in de uitvaartzorg. Haar zoon Michiel staat juist aan het begin van zijn carrière. Sinds een paar maanden werken ze samen bij Monuta Adrienne Klein als 'medewerker uitvaart'. Beiden even gedreven.

Lenny maakt Michiel wegwijs in alle facetten van het werk. En dat zijn er nogal wat. Een 'medewerker uitvaart' is in de eerste plaats degene die de zorg van de overledene op zich neemt. Wassen, kleden, haarverzorging, sieraden om doen; indien gewenst samen met familie. Er zijn situaties waarbij het lichaam extra zorg nodig heeft. Bijvoorbeeld als iemand pas na enkele dagen is gevonden. Of als iemand door ziekte veel geleden heeft. Ook het verwijderen van een pacemaker en infusen hoort erbij.
Op de dag van de uitvaart is de uitvaartmedewerker de rechterhand van de uitvaartverzorger. Lenny en Michiel ontvangen de genodigden, zorgen voor de bloemen, bieden koffie aan en glaasjes water, en wat al niet meer. Ze hebben meer dan twee paar ogen en oren om alles in de gaten te houden. 'Het is voor mensen een spannende dag. Voor de directe familie. Maar eigenlijk voor iedereen. Wij brengen rust en stellen gerust.'

Wanneer de uitvaart plaats vindt in het eigen uitvaartcentrum, zorgen Lenny en Michiel voor de muziek en de fotopresentaties. Na afloop verzorgen ze de catering. En als iedereen weg is wordt er schoongemaakt.
'Alles moet weer klaar staan voor de volgende dag. Je weet nooit wat er komen gaat, en wanneer.'