Afbeelding
Foto: Mieke Wijnen

Stemmen… een belangrijk recht!

Donderdag (23 mei) mag u uw stem uitbrengen op kandidaten voor het Europees Parlement. In Nederland is stemmen een recht en geen plicht. Door te stemmen, kunt u direct invloed uitoefenen op beslissingen van het Europees Parlement. Dit vertegenwoordigt dus ook uw mening!

De Europese Unie (EU) wordt vaak gezien als een ver-van-mijn-bed-show. Het tegendeel is waar, want de EU staat dichter bij ons dan u denkt. Na de puinhopen van de Eerste en Tweede Wereldoorlog werd een manier gezocht om de toenmalige rivalen Frankrijk en Duitsland nader tot elkaar te brengen. Onderling vertrouwen moest ervoor zorgen dat er nooit meer oorlog zou komen in Europa. Zes Europese landen verbonden hun kolen- en staalindustrie aan elkaar, zodat er niet ongemerkt meer wapens gemaakt konden worden. Nu, 67 jaar, later is er hier nog steeds vrede!

Van deze zes landen was Nederland er één. Inmiddels is de EU uitgegroeid tot 28 lidstaten, die afspraken vastleggen in verdragen. Zo heeft de EU een interne markt, met vrij verkeer van vervoer. Voor handel van het ene naar het andere land wordt geen belasting geheven. Belangrijk voor ons als exportland, want ongeveer twee derde van de Nederlandse export gaat naar EU-landen. Ook kunt u vrij reizen binnen de EU. De tijden dat u bij de landsgrenzen in lange rijen moest wachten, is bijna nostalgisch geworden.

In de supermarkt staan we er vaak niet bij stil dat producten met een CE-logo zijn goedgekeurd door de EU. Dankzij strenge eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu zijn producten in heel Europa betrouwbaar. Onlangs is ook mobiel bellen en internetten in het buitenland in EU-verband geregeld. Zo kunt u op vakantie bellen, internetten en sms’en zonder extra kosten.

Kortom, Europa is te belangrijk om donderdag de 23e te vergeten. Ga dus vooral stemmen![l]