Willy Wouters in haar zaak, die ze is beginnen in de garage. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE
Willy Wouters in haar zaak, die ze is beginnen in de garage. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE Foto: Marielja ten Bruggencate

'Van lezen gelukkiger, sterker en slimmer'

MELISKERKE - De Boekenmolen heeft de derde editie van Bookstore Day zaterdag groots gevierd. Onafhankelijke boekhandels zetten zichzelf en de klanten in het zonnetje op deze dag. Voor de winkel van Willy Wouters was het zaterdag dubbel feest, want de zaak onder de molen bestaat twintig jaar.

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Als je het niet weet, valt het niet op, maar het is de garage van de familie Wouters waarin de boekhandel is gevestigd. De familie woont net buiten Meliskerke, naast de molen. Op 15 mei 1999 begon Willy Wouters met haar boekhandel aan huis. “We zijn klein begonnen, maar hebben al een aantal keer moeten verbouwen om een groter assortiment te kunnen herbergen.”

Klantenkring

Op de benedenverdieping heeft De Boekenmolen uiteraard boeken, maar ook spelletjes, ansichtkaarten, schoolspullen, enveloppen in allerlei maten en cadeauartikelen. Op de zolder liggen tweedehandsboeken. “Mijn streven is om een zo breed mogelijk assortiment aan te bieden, zowel evangelisch als seculier.”

De locatie van De Boekenmolen brengt een zekere rust met zich mee. Buiten het dorp, nabij de molen, komen de meeste mensen niet toevallig langs. “Mijn klantenkring weet me te vinden en willen de moeite nemen om naar hier te komen. Ik merk dat ze de tijd nemen om hier te zijn en dat vind ik fijn.”

Tijdens Bookstore Day, die in het teken staat van het jubileum, komen de klanten af en aan. Sommige brengen cadeautjes mee en komen Willy feliciteren. Het is een drukke dag waarop schrijfster Rita Bourez voorleest uit verschillende boeken, kinderboekenschrijver Rob Ruggenberg een voordracht geeft over zijn werk en muzikant Kees de Putter rond het middaguur een muzikaal optreden verzorgt.

'Ik doe mijn best om mensen te laten lezen'

De Boekenmolen heeft met regelmaat activiteiten op het programma staan. “Ik doe mijn best om mensen te enthousiasmeren te gaan lezen. Ik vind lezen heel belangrijk, want je wordt er gelukkiger, sterker en slimmer van. Door te lezen ontwikkel je en groeit je begrip voor andere mensen. Een smartphone kan dat niet vervangen.”

Stimuleren

Aan de kinderboekenafdeling van De Boekenmolen hoeft het niet te liggen. Meters kinderboeken, en daarbij een mand met speelgoed voor de kleintjes, stimuleert kinderen om in de kast te snuffelen. Met haar kennis en enthousiasme neemt Willy voor iedere klant de tijd om een passend boek te vinden.[l]