't Groentje in Domburg. FOTO'S GEMEENTE VEERE
't Groentje in Domburg. FOTO'S GEMEENTE VEERE Foto: Gemeente Veere

Domburg heeft een nieuw en groen stadshart

DOMBURG - Het nieuwe parkeerterrein met 350 plaatsen rond de molen, de Schuitvlotstraat en ‘t Groentje in Domburg zijn donderdag officieel geopend. Wethouder Arie Schot van de gemeente Veere verrichte de officiële handeling.

VAN ONZE REDACTIE

De projecten zijn volgens afspraak al voor het paasweekend opgeleverd, maar moesten nog officieel worden geopend. ‘t Groentje en de Schuitvlotstraat zijn veranderd in een verblijfsgebied voor bewoners en bezoekers. De auto is er voortaan te gast, fietsers en voetgangers krijgen ruim baan.

Mensen hebben bovendien veel meer ruimte om hun fietsen neer te zetten. Elektrische tweewielers kunnen worden opgeladen bij een paar punten. Het beeld van Johann Georg Mezger en De baden vrouw staan op een andere plaats, meer in het zicht. De containers die er voor de verbouwing stonden zijn verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor een ondergrondse perscontainer. “Het geeft een schonere uitstraling”, zegt de gemeente Veere. Alle partijen en belanghebbenden zijn betrokken bij de herinrichting. “We wilden komen tot een ontwerp waarin iedereen zich kan vinden.”

Mooie gedachte

Dat is gelukt, als je in ieder geval de stadsraad mag geloven. “Domburg heeft een prachtig nieuw en groen hart gekregen waar de voetganger de baas is. Dit werkt in de praktijk ook zo uit. Het is een mooie gedachte voor de toekomst, als de Ooststraat, Markt en Weststraat aan de beurt zijn voor een herinrichting”, zegt de stadsraad in haar laatste nieuwsbrief.

Blikvanger

Het parkeerterrein rond de molen is ook officieel open. Het heeft de vorm van een halve cirkel met het monument als blikvanger. Net als op de fietsenparkeerplaats in het centrum staan er hier oplaadpunten voor elektrische auto’s. In de Piet Mondriaanstraat beginnen na de bouwvakantie de werkzaamheden aan dertien woningen, waaronder enkele vakantiewoningen.

Het ontwerp voor beide gebieden is gemaakt door stedenbouwkundige Matthijs de Boer.[l]

Het nieuwe parkeerterrein rondom de molen.