De studenten bouwkunde met hun docent en wethouder Marcel Steketee in hun midden. FOTO EUGÈNE DE KOK
De studenten bouwkunde met hun docent en wethouder Marcel Steketee in hun midden. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

'Ontwerp MFC is heel mooi en innovatief'

DOMBURG - Het ontwerp van acht studenten bouwkunde van Scalda voor een nieuw multifunctioneel centrum in Aagtekerke kan de gemeente Veere ‘niet zomaar naast zich neerleggen’. Dat heeft wethouder Marcel Steketee gezegd.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De studenten hebben hun idee woensdag in het gemeentehuis in Domburg gepresenteerd aan de wethouder en enkele ambtenaren. "Het is heel mooi en innovatief. Het spreekt me enorm aan", was Marcel Steketee's commentaar.

De gemeente Veere vroeg de studenten vorig jaar met een idee te komen voor een nieuw centrum in Aagtekerke. De derdejaarsstudenten bouwkunde pakten het serieus aan. Ze lieten woensdag een ontwerp zien met veel hout, schuine daken en veel groen eromheen. Het valt in drieën uiteen, maar is toch met elkaar verbonden. De studenten kozen bewust voor het gebruik van veel hout, omdat het CO2 opneemt. "Hout is het goud van de toekomst", zei hun leraar. Om de CO2-voetafdruk verder terug te dringen willen de studenten het gebouw isoleren met zeewier. "Het groeit snel, is vrij van ongedierte en geurloos en op de Zeeuwse stranden is meer dan genoeg te vinden. Als je materiaal uit de buurt gebruikt, is dat veel duurzamer dan wanneer je het van ver moet halen." Studenten van HZ University of Applied Sciences voeren momenteel proeven uit met zeewier als isolatiemateriaal.

Op de schuine daken van het centrum is plek voor 140 tot 150 zonnepanelen, meer dan nodig is voor het gebouw. "Dat biedt ruimte voor een postcoderoos-project voor mensen in het dorp", zei Rick de Vlieger woensdag. In het multifunctionele centrum moeten sowieso een sportzaal, dorpshuis en een zorgpunt komen. "We willen alle binnenmuren isoleren, zodat de onderlinge delen makkelijk afstootbaar zijn. Als een ruimte niet meer nodig is, kan deze vrij makkelijk worden verwijderd en ergens anders geplaatst of worden afgebroken en voor iets anders gebruikt." Ook dat maakt het gebouw volgens hem duurzaam. "Als gemeente koop je in de toekomst geen gebouw meer, maar de materialen. Zo zien wij het."

Stemmen

Naast De Vlieger werkten Irina van den Berg, Brit Jansen,Richard Coehoorn, Arjan Oostdijk, Arniek Steenpoorte, Micha Lambregts en Tristan van Sabben aan het ontwerp. De Vlieger zei niet te verwachten dat Veere het ontwerp voor Aagtekerk één op één overneemt. "Maar we denken dat bepaalde concepten goed zijn te gebruiken." Het ontwerp van de studenten doet mee aan de wedstrijd Slim Circulair. Tot en met 14 juni kan iedereen stemmen via www.slimcirculair.com/stemmen.[l]