Er komen woningen in de Cleene Hooge, als het aan het college ligt.De vraag is nog hoeveel? FOTO EDWIN MIJNSBERGEN
Er komen woningen in de Cleene Hooge, als het aan het college ligt.De vraag is nog hoeveel? FOTO EDWIN MIJNSBERGEN Foto: Edwin Mijnsbergen

Bouwen én natuur versterken in Cleene Hooge

MIDDELBURG - In de Cleene Hooge komen maximaal tussen de 40 en 80 woningen. Dat zegt het college van burgemeester en wethouders in een raadsvoorstel. Het exacte aantal, de precieze locaties en wat voor soort woningen gaat de gemeente in overleg met omwonenden en belanghebbenden bepalen.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Er is al jaren discussie over het (deels) bebouwen van het natuurgebied aan de rand van Middelburg. “Het is een gevoelige locatie”, vat wethouder Chris Dekker van de gemeente Middelburg het samen. De gemeente heeft het stuk grond van 55 hectare al in 2008 gekocht. Het was een zogenaamde reservelocatie om de toen voorspelde groei van het aantal huishoudens op te vangen. Volgens de toenmalige berekeningen zouden er tussen de 800 en 900 woningen kunnen komen.

De bevolkingsgroei is in de jaren erna echter flink naar beneden bijgesteld. Daarom en vanwege alle commotie heeft de gemeente een paar jaar geleden al besloten dat er maximaal honderd woningen in de Cleene Hooge zouden mogen komen.

Varianten

In overleg met partijen zoals stichting De Cleene Hooge, die fel tegen bebouwing is, en de wijkbewoners van De Griffioen is afgesproken een ontwikkelvisie te maken. Dekker heeft deze vorige week gepresenteerd. In de visie staan zeven varianten.

Deze lopen uiteen van ‘niets doen’, zoals de stichting het graag zou willen zien, tot een variant waarin 126 woningen worden gebouwd in het gebied. Van alle varianten zijn tekeningen gemaakt en de kosten en baten zijn tegen het licht gehouden. “Wij zien kansen om de natuurwaarden in het gebied versterken in combinatie met meer of minder bebouwing”, vertelt Dekker. “We denken aan zo’n 75 procent natuur en 25 procent woningen. We zien het gebied niet als een melkkoe.” Overigens wil Middelburg de kosten van het versterken van de natuurwaarden betalen met de opbrengst van de woningen. Hoe minder woningen, hoe minder geld er is voor natuur. “Alles wat we aan kosten maken, willen we terugverdienen.”

Verlies

De financiën zijn sowieso een heikel punt. In het verleden is al 6,8 miljoen euro afgeboekt op het gebied. De boekwaarde van het gebied is ruim vijftien miljoen euro. Als er niets wordt gedaan en alles blijft zoals het is, moet er nog eens zeker 4,4 miljoen euro extra verlies worden genomen. Pas als er tussen de 40 en 80 woningen komen blijft het verlies beperkt of houdt Middelburg zelfs iets ‘over’.

Het college heeft dan ook de voorkeur voor één van de varianten waarin er tussen de 40 en 80 huizen komen, maar ze maakt nog geen definitieve keuze. Daarvoor wordt een participatieteam in het leven geroepen. “We willen de vrijheid er in houden. Als wij een keuze zouden maken, zouden de omwonenden niets meer te zeggen hebben. Nu wel”, aldus Dekker. Stichting De Cleene Hooge wil meedenken, hoewel ze nog steeds het liefste ziet dat er geen enkele woning in het gebied komt. “Ongeacht wat uw gemeenteraad beslist in deze en onze mogelijke juridische stappen, willen wij betrokken blijven bij de verdere (beheer)plannen van dit mooie landschap dat ons zo na aan het hart ligt”, schrijft voorzitter Hans Hooftman in een reactie op de ontwikkelvisie.

Terwijl het team zich over de mogelijkheden buigt, maakt de gemeente een grondexploitatie voor de Cleene Hooge, die de raad nog dit jaar moet vaststellen. “Daarna is de druk van de ketel. Er is geen urgentie om het gebied te ontwikkelen”, aldus Dekker, die denkt dat er op zijn vroegst pas in 2025 een spade in de grond gaat.

De gemeenteraad praat in de commissie van maandag 17 juni over de visie en neemt een besluit in zijn vergadering van woensdag 26 of donderdag 27 juni. [l]