AGENDA

Expositie in Lange Jan

10:30 | Abdij toren

Op uitnodiging van het Lange Jan Project exposeert beeldend kunstenaar Sandra van der Meulen haar werk t/m 2 juli in de voet van de Lange Jan in Middelburg. De tentoonstelling wordt 23 mei om 14.00 uur geopend door de voorzitter van het Lange Jan Project, de heer Bram de Muijnck. Sandra van der Meulen maakt schilderijen in gemengde techniek. Collage- en druktechnieken worden gecombineerd met diverse materialen. In een abstracte beeldtaal geeft zij vorm aan haar ideeën over het leven. Kenmerkend voor haar werk is het gebruik van rijstpapier en inkt gemaroufleerd op doek. Grote gebaren in inkt worden gecombineerd met fragiele lijntjes van touw of potlood. Teksten en tekens zijn een steeds terugkerend element, zij vormen een wezenlijk deel van de inhoud en compositie van het werk. De tentoonstelling in de Lange Jan is iedere werkdag te bezoeken van 10.30-17.00 uur.

Expositie Sandra van der Meulen

10:30 | Abdij toren

Op uitnodiging van het Lange Jan Project exposeert beeldend kunstenaar Sandra van der Meulen haar werk van 23 mei t/m 2 juli in de voet van de Lange Jan in Middelburg. De tentoonstelling wordt 23 mei om 14.00 uur geopend door de voorzitter van het Lange Jan Project, de heer Bram de Muijnck. Sandra van der Meulen maakt schilderijen in gemengde techniek. Collage- en druktechnieken worden gecombineerd met diverse materialen. In een abstracte beeldtaal geeft zij vorm aan haar ideeën over het leven. Kenmerkend voor haar werk is het gebruik van rijstpapier en inkt gemaroufleerd op doek. Grote gebaren in inkt worden gecombineerd met fragiele lijntjes van touw of potlood. Teksten en tekens zijn een steeds terugkerend element, zij vormen een wezenlijk deel van de inhoud en compositie van het werk. De tentoonstelling in de Lange Jan is iedere werkdag te bezoeken van 10.30-17.00 uur.

Rondleidingen in Oostkerk

11:00 | Oostkerk

Vanaf 5 juni gaan we van start met de bezichtigingen en rondleidingen in de Oostkerk. Tot begin november is de Oostkerk iedere woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag geopend van 11.00 tot 17.00 uur en de eerste zondag van de maand tijdens de Kunst-en Cultuurroute van 13.00 tot 17.00 uur. Rondleidingen zijn er om 11.30, 13.15, 1430 en 15.45 uur (groepen van maximaal tien personen, kinderen onder de 6 jaar geen toegang). In de maanden juli en augustus is er iedere donderdag van 12.30 tot 13.00 uur een gratis orgelconcert. Op de website www.deoostkerk.nl leest u meer informatie hierover.

Woensdag 5 juni

Mysterieus Middelburg wandeling

19:45 |

Ga mee met schrijver/verteller Jan J.B. Kuipers op een mysterieuze en sinistere wandeling door Middelburg. Slenter door geheimzinnige straatjes en hoor dertien sinistere verhalen over de pest en brute terechtstellingen. Woensdag 5 juni 19.45 uur vertrek Markt Middelburg voor de vleeshal/stadhuis. Aanmelden: www.sinisterzeeland.nl/mysterieusmiddelburg.nl.

Stadswandeling Mysterieus Middelburg

19:45 | Markt

Woensdagavond 5 juni vindt de stadswandeling 'Mysterieus Middelburg' plaats onder leiding van schrijver en voormalig stadsdichter Jan J.B. Kuipers. Iedereen kan zich vooraf voor deze 'sinistere vertelwandeling' inschrijving. Start is om 19.45 uur voor het oude stadhuis (zijde Vleeshal) op de Markt en duurt twee uur. De route voert vanaf de Markt door het westen en noordwesten van de binnenstad van Middelburg. Gids Jan vertelt met de nodige kwinkslagen over moordenaars, spoken, arglistige monniken en pestlijders. Over een mirakel op een brug, een berucht bushokje, de vreemde geschiedenis van een schavot en meer. Stokoude geschiedenis en pijnlijk recente verhalen. Voor groepen vanaf 8 personen kan geboekt worden bij VVV Zeeland via www.mysterieusmiddelburg.nl. De wandeling kan ook 'virtueel' worden uitgevoerd, als lezing met powerpointpresentatie. Voor een aanbod op maat: hmddekker@zeelandnet.nl of jjbkuipers@zeelandnet.nl

Donderdag 6 juni

Meditatief Moment

13:00 | Koorkerk

In het kader van het Lange Jan Project wordt donderdag 6 juni het eerste meditatief moment van dit seizoen gehouden. Spreker: Johan de Koning. Zijn onderwerp: Bouwkunst vanaf de Romaanse bouwkunst van de Cisterciënzers tot onze huidige opvattingen over kunst en welke rol de kerk daarbij kan vervullen. De muzikale omlijsting is in handen van Rein van der Kluit, orgel, met als verwant thema: kerk en muziekkunst. Plaats: Koorkerk; tijd: 13.00-13.20 uur. Toegang vrij.

Macula-bijeenkomst

14:00 | Wijkgebouw Palet

De maculavereniging regio Zeeland organiseert weer een bijeenkomst, nu met het thema: 'Leeftijdgebonden maculadegeneratie: aanbevolen voeding, -supplementen en leefstijladviezen'. Gastspreker is Sheila de Koning- Backus, wetenschappelijk onderzoeker/ promovenda op de afdeling epidemiologie, afdeling oogheelkunde aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Donderdag 6 juni, 14.00-16.00 uur, Wijkcentrum Het Palet, Johan Reigersbergstraat 2, 4336 XA Middelburg, Tel.nr. 0118-674205 (kleine zaal). Graag telefonisch of per mail aanmelden. Mies Bezemer, 0622469206, e-mail mies.bezemer@gmail.com of Catrien Dijke, 0118-602220, e-mail dijko@zeelandnet.nl. (www.maculavereniging.nl).

Expositie in Osseberg

14:00 | Boerderijgalerie de Osseberg

Expositie Verborgen in Licht en Kleur: Willem Hesseling, beelden in staal Loes Müller, beelden in steen. Hans Oosterom, digitale creaties Maarten Rollfs of Roelofs en cursisten, sieraden. Riek Sanderse, keramiek Judith Uiterwijk, schilderijen. Boerderijgalerie de Osseberg Singelweg 11 bij Sint Laurens: do, vr, za 14.00-17.00 uur; t/m zondag 23 juni. Zondag 23 juni finissage 14.00 uur met kunstenaars en verrassingen.

Miniconcert

15:00 | Koorkerk

Het Lange Jan Project van de Raad van Kerken Middelburg is weer van start gegaan. Donderdag 6 juni vindt het eerste miniconcert van dit seizoen plaats. Rien Balkenende, de huidige vaste organist van de Koorkerk bijt het spits af met werken van Mendelssohn, Dupré, Franck en Vierne, componisten uit de 19e en 20e eeuw. Plaats: Koorkerk; tijd 15.00-15.30 uur. De toegang is vrij, met een collecte aan de uitgang.

Vrijdag 7 juni

Brocante verkoop bij 'Tante Jo'

10:00 | 'Tante Jo'

In het tweede weekend van juni zijn het weer de verkoopdagen bij "Tante Jo". Deze dagen staan in het teken van gezelligheid, verkoop van brocante en landelijke woondecoraties. De sfeerdagen zijn op; Vrijdag 7 juni van 10.00 tot 21.00 uur zaterdag 8 juni van 9:00 tot 15:00 uur, Pauwhoekstraat 50 in Meliskerke.

Tentoonstellingen in ruimteCAESUUR

14:00 | ruimteCAESUUR

Tot zondag 30 juni staat de Belgische kunstenaar Merlyn Paridaen uit Gent in ruimteCAESUUR met tentoonstelling 'nu'. In de eerste helft van de periode kunnen nog veranderingen worden aangebracht. Pieter Vermeulen: "Merlyn Paridaen is een kunstenaar die zijn oeuvre gestaag maar nauwgezet ontwikkelt. Deze toewijding is af te lezen aan een doorwrochte, onmiskenbare signatuur met een bedrieglijke eenvoud. "Paridaen hanteert niet alleen zijn eigen lettertype maar mengt ook zelf zijn verf met pigment en vernis, waardoor zijn atelier soms iets weg heeft op een geïmproviseerd laboratorium. Liever dan met canvas gaat de kunstenaar aan de slag met gerecycleerd materiaal als een licht verroestte metalen plaat, een verweerde glazen wand of een houten paneel. Info: www.caesuur.nu

Zaterdag 8 juni

Rommel- en verkoopmarkt

8:30 | Saronkerk

Zaterdag 8 juni van 9 uur tot half 4 is er een grote rommel- en verkoopmarkt bij de Saronkerk, Noordweg 34 te Oostkapelle. Uitgebreid assortiment tweedehands spullen; verkoop bij opbod om 10 uur. Er wordt allerlei lekkers gebakken. Kramen met groente/fruit, kaas, noten, vis, bloemen, kleding, cadeau-artikelen enz. Activiteiten voor de kinderen. De opbrengst is voor Zending Gereformeerde Gemeente en Stichting Woord en Daad.

Afrikaanse muziek in de polder

14:00 | Landgoed 't Vierendeel

Een mooie zomermiddag, u fietst lekker door het prachtige Zeeuwse landschap en plotseling hoort u opzwepende Afrikaanse muziek! Dat is het Africokoor dat optreedt, gratis en voor niks. Komt u dus gerust binnen op zaterdag 8 juni om 14.00 uur. Landgoed 't Vierendeel, Vrouwenpolderseweg 44 te Vrouwenpolder.

Rommelroute Dauwendaele

9:00 | Dauwendaele

Rommelroute stuk Dauwendaele op 8 juni van 9 tot 15 uur. Dit is het stuk tussen Dauwendaelselaan, Kruitmolenlaan, Torenweg en de Rozenburglaan.

Open dag ondernemers Meliskerke

10:00 |

Op zaterdag 8 juni zijn er veel ondernemers in Meliskerke die van 10.00 tot 15.00 uur hun deuren open zetten. We heten u van harte welkom om mee te genieten van de bedrijvigheid in Meliskerke. Er is een keur aan ambacht en cultuur. Routes zijn verkrijgbaar bij elke ondernemer. Proef en beleef de sfeer in Meliskerke!

Baloredag

11:00 |

Zaterdag 8 juni organiseren wij onze Baloredag. Dit houdt in, dat er oude tractoren, landbouwmachines, oldtimer auto's en brommers te bewonderen zijn op ons weiland aan de Pekelingseweg 5A te Aagtekerke, gelegen tegenover de benzinepomp. Als u het leuk vindt om dit alles te komen bekijken bent u welkom van 11.00 tot 16.00 uur. De eigenaren willen u er graag alles over vertellen. Bezit u zelf een oude tractor of oud vervoermiddel dan vinden wij het leuk om die ook te kunnen bekijken. U wordt uitgenodigd om die ook ten toon te stellen. De toegang is vrij.

Consort of Voices

16:00 | Museum Veere

Ook deze zomer organiseert barokensemble Consort of Voices een concertserie in Museum Veere. In de periode juni t/m september 2019 worden vijf concerten gegeven rondom het thema ‘Op reis door Europa’. Het eerste concert is op zaterdag 8 juni en tijdens dit concert staat de stad Londen centraal. In dit programma een portret van Londen uit het begin van de 18e eeuw: Barsanti, Dieupart, Händel, Scarlatti en Mancini. De concerten vinden plaats in Museum Veere, locatie De Schotse Huizen (Kaai 25) en beginnen om 16.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van Consort of Voices en het museum. De overige data zijn: 6 juli (Florence), 27 juli (Leipzig), 24 augustus (Napels) en 7 september (Parijs). Meer informatie: www.consortofvoices.nl enwww.museumveere.nl

Pinkster-zangavond

19:00 | Hervormde kerk

Zaterdag 8 juni houdt De Lofstem uit Arnemuiden o.l.v. Marien Stouten de Pinkster-zangavond. Aan deze avond werkt het Shalomkoor uit Alblasserdam o.l.v. Lennert Knops mee. Beide koren zingen christelijke muziekstukken. Tevens is er een muzikaal intermezzo van beide dirigenten met orgel en piano en bespeelt Maria Knops de harp. Er is ook samenzang. U bent van harte welkom op deze zangavond in de Hervormde Kerk a/d Markt te Arnemuiden. Aanvang is 19:00 uur en de entree is gratis.

Zondag 9 juni

Shavuot/pinksterfeest

13:00 | Messiaanse gemeente Zeeland

Zondag 9 juni vieren we het feest, van de wetgeving (Oude testament) en uitstorting van de Heilige geest (Nieuw testament). Dit feest al gevierd in het oude testament heet Shavuot. Aanvang dienst 13.00 uur. Er is crèche voor de kinderen. Na de dienst gelegenheid om met elkaar wat te eten/drinken en na te praten. Info: www.messiaanszeeland.nl, 0627838551.

Maandag 10 juni

Expositie Sandra van der Meulen

10:30 | Abdij toren

Op uitnodiging van het Lange Jan Project exposeert beeldend kunstenaar Sandra van der Meulen haar werk van 23 mei t/m 2 juli in de voet van de Lange Jan in Middelburg. De tentoonstelling wordt 23 mei om 14.00 uur geopend door de voorzitter van het Lange Jan Project, de heer Bram de Muijnck. Sandra van der Meulen maakt schilderijen in gemengde techniek. Collage- en druktechnieken worden gecombineerd met diverse materialen. In een abstracte beeldtaal geeft zij vorm aan haar ideeën over het leven. Kenmerkend voor haar werk is het gebruik van rijstpapier en inkt gemaroufleerd op doek. Grote gebaren in inkt worden gecombineerd met fragiele lijntjes van touw of potlood. Teksten en tekens zijn een steeds terugkerend element, zij vormen een wezenlijk deel van de inhoud en compositie van het werk. De tentoonstelling in de Lange Jan is iedere werkdag te bezoeken van 10.30-17.00 uur.

Pinksterconcert OKK en Cresbeat

11:00 | Westkapelle Herrijst

Op 2e Pinksterdag (10 juni) is er traditiegetrouw een optreden van OKK Westkapelle. De brassband van OKK zal een afwisselend programma spelen met onder anderen de mars Quality Plus, het lyrische You Raise me Up en het opzwepende Victory uit Lord of the Dance. Dit jaar zal, naast de brassband van OKK, CresBeat optreden. Cresbeat is een jonge, enthousiaste slagwerkgroep uit Dreischor onder leiding van Cora Dellebeke. Het concert begint om 11.00 uur en zal plaatsvinden in Westkapelle Herrijst, Markt 79 te Westkapelle. De toegang voor dit concert is gratis.

Dinsdag 11 juni

Inloopbijeenkomst Stomavereniging

14:00 | SVRZ 't Gasthuis

De Stomavereniging organiseert een inloopbijeenkomst waar stomadragers, partners en andere belangstellenden met elkaar in contact kunnen komen. Tijdens deze bijeenkomst is er volop gelegenheid om vragen te stellen en ervaringen te delen. Er is ook waarschijnlijk een stomaverpleegkundige aanwezig om medische vragen te beantwoorden. De inloopbijeenkomst is gratis en aanmelden is niet nodig. Dinsdag 11 juni van 14.00-16.00 uur, SVRZ locatie t' Gasthuis Zaal de Uitkijk op de 2e etage Noordpoortplein 2, 4331 RN Midelburg.

Woensdag 12 juni

Buitenspeeldag Klarenbeek

14:00 | Wijkvereniging Klarenbeek

Op woensdag 12 juni wordt de jaarlijkse Buitenspeeldag landelijk georganiseerd. Die dag proberen Jantje Beton en Nickelodeon één grote speelplek te maken van Nederland, zodat 150.000 kinderen tijdens deze 11e editie onbezorgd kunnen spelen. Wijkvereniging Klarenbeek ondersteunt dit initiatief en organiseert op de hoek van de Koos Vorrinkstraat en de Gerrit van der Veenstraat (Middelburg) een buitenspeelmiddag. Alle kinderen uit de buurt zijn welkom om gratis te komen te spelen van 14.00 tot 16.00 uur! Kinderen kunnen diverse spelletjes spelen, meedoen aan een stoepkrijtwedstrijd en er staan een aantal luchtkussens. Qui-vive.