Messiaanse gemeente Zeeland.
Messiaanse gemeente Zeeland. Foto:

AGENDA

Expositie Sandra v.d. Meulen

10:30 | Abdij toren

Het Lange Jan Project exposeert beeldend kunstenaar Sandra van der Meulen t/m 2 juli in de voet van de Lange Jan in Middelburg. Sandra van der Meulen maakt schilderijen in gemengde techniek. Collage- en druktechnieken worden gecombineerd met diverse materialen. In een abstracte beeldtaal geeft zij vorm aan haar ideeën over het leven. Kenmerkend voor haar werk is het gebruik van rijstpapier en inkt gemaroufleerd op doek. Grote gebaren in inkt worden gecombineerd met fragiele lijntjes van touw of potlood. Teksten en tekens zijn een steeds terugkerend element, zij vormen een wezenlijk deel van de inhoud en compositie van het werk. De tentoonstelling in de Lange Jan is iedere werkdag te bezoeken van 10.30-17.00 uur.

Tentoonstellingen in ruimteCAESUUR

14:00 | ruimteCAESUUR

Tot zondag 30 juni staat de Belgische kunstenaar Merlyn Paridaen uit Gent in ruimteCAESUUR met tentoonstelling 'nu'. In de eerste helft van de periode kunnen nog veranderingen worden aangebracht. Pieter Vermeulen: "Merlyn Paridaen is een kunstenaar die zijn oeuvre gestaag maar nauwgezet ontwikkelt. Deze toewijding is af te lezen aan een doorwrochte, onmiskenbare signatuur met een bedrieglijke eenvoud. "Paridaen hanteert niet alleen zijn eigen lettertype maar mengt ook zelf zijn verf met pigment en vernis, waardoor zijn atelier soms iets weg heeft op een geïmproviseerd laboratorium. Liever dan met canvas gaat de kunstenaar aan de slag met gerecycleerd materiaal als een licht verroestte metalen plaat, een verweerde glazen wand of een houten paneel. Info: www.caesuur.nu

Woensdag 12 juni

Buitenspeeldag Klarenbeek

14:00 | Wijkvereniging Klarenbeek

Op woensdag 12 juni wordt de jaarlijkse Buitenspeeldag landelijk georganiseerd. Die dag proberen Jantje Beton en Nickelodeon één grote speelplek te maken van Nederland, zodat 150.000 kinderen tijdens deze 11e editie onbezorgd kunnen spelen. Wijkvereniging Klarenbeek ondersteunt dit initiatief en organiseert op de hoek van de Koos Vorrinkstraat en de Gerrit van der Veenstraat (Middelburg) een buitenspeelmiddag. Alle kinderen uit de buurt zijn welkom om gratis te komen te spelen van 14.00 tot 16.00 uur! Kinderen kunnen diverse spelletjes spelen, meedoen aan een stoepkrijtwedstrijd en er staan een aantal luchtkussens. Qui-vive.

Donderdag 13 juni

Open Tuin Middag

13:00 |

Donderdag 13 juni bent u van harte welkom op onze Open Tuin Middag! De leerlingen van Archipel Basisschool De Lichtboei te Westkapelle (Koudorpstraat 18) leiden u langs hun moestuintjes en verkopen koffie en taart, zelfgemaakte tuinknutsels, plantjes en stekjes. Dit allemaal voor het goede doel: Home&Life Phangnga Foundation. Een Stichting die in Thailand zorgt voor onderwijs aan kinderen die door de tsunami van 2004 wees zijn geworden.

Meditatief Moment

13:00 | Koorkerk

Donderdag 13 juni is er weer een Meditatief Moment. Jan Zwemer spreekt over de Frans-Joodse filosoof Emmanuel Levinas. Levinas heeft met grote volharding de (vreemde) Ander in zijn filosofie centraal gesteld. "Het is niet jij die de wereld een plaats geeft, maar het is de Ander, die jou aanspreekt, appelleert en jou een plaats geeft." Rein van der Kluit verzorgt op het orgel de muzikale omlijstin. Plaat: Koorkerk Middelburg; tijd: 13.00-13.20 uur; toegang vrij.

Messiaans denken

19:30 | Messiaanse gemeente Zeeland

De Messiaanse gemeente Zeeland organiseert een avond over: Wie zijn wij? Donderdag 13 juni om 19.30 uur zal Willem Dane u een kijkje geven in het messiaanse denken. Vragen zoals zijn ze nu Joods of Christelijk? Geloven ze ook in het Nieuwe Testament? Staat de Heere Jezus nog wel centraal? Hoe is de verhouding kerk en Israël? Komen aan bod. Bent u geïnteresseerd over hoe wij als gemeente ons geloofsleven vorm geven of bent u gewoon benieuwd wat is een messiaanse gemeente? Dan zal deze avond u zeker aanspreken en tot verrijking zijn. Er zullen ook een aantal liederen gezongen worden die kenmerkend zijn voor de messiaanse gemeente. Toegang is gratis, wel zal er een collecte gehouden worden voor de onkosten. Info: www.messiaanszeeland.nl.

Orgelconcert in de Koorkerk

15:00 | Koorkerk

Orgelconcert op donderdag 13 juni om 15.00 uur in de Koorkerk Middelburg. In het kader van het Lange Jan Project concerteert Jan-Sjoerd van der Vaart, organist en beiaardier te Etten-Leur, op het orgel van de Koorkerk. Hij speelt werken van Johann Sebastian Bach en van de Nederlandse organist, beiaardier en componist Cornelis Johan Bute (1889-1979). Plaats: Koorkerk; tijd: 15.00-15.30 uur; toegang vrij, collecte aan de uitgang. Zie voor de speellijst van het concert en alle activiteiten van het Lange Jan Project: http://langejanproject.wordpress.com.

Zaterdag 15 juni

Tuus emaekt markt bij Polderhuis

11:00 | Polderhuis

Op zaterdag 15 juni is er in de tuin van het Polderhuis van 11:00 tot 16:30 uur een Tuus emaekt markt. Een handwerkmarkt met divers aanbod van thuisgemaakte spullen. Veel van deze handgemaakte producten worden a la minute gemaakt en zijn ook te koop. Polderhuis, Zuidstraat 154-156 te Westkapelle, toegang voor de Tuus emaekt markt is gratis. Vuurtoren 't Hoge Licht en vuurtoren 't Lage Licht zijn geopend van 13:00 tot 16:00 uur.

Jazz op de Vismarkt

13:30 | Vismarkt

Zaterdag 15 juni, tijdens de Zeeuwse Jazzdagen. 13.30-17.00 uur, Terras Sint John, Ol’Man Ron & Friends, Maarten Bruijnes piano, Jan van der Straate bas, Frans van Zundert drums, Ron Henderikse saxen en klarinet. Een ruime selectie uit ‘ The American Songbook’ van New Orleans tot Mainstream. Met vette knipogen naar Bechet en Ellington. Speciale Gaste: Zangeres Sylvia van Aalst.

Rondleiding park Toorenvliedt

13:30 | Park Toorenvliedt

Wat is er te zien in het park van buitenplaats Toorenvliedt in Middelburg? Het natuurlijke van het park herstelt zich alweer; dat gaat zo in de natuur. En de cultuur? Wat is er in die bijna 300 jaar gebeurd? U kunt het zelf beleven samen met een natuurgids van IVN Walcheren die u veel kan vertellen over de natuur, de historie en de ontwikkelingen in het park. De eerstvolgende wandeling vindt plaats op 15 juni om 13:30 uur. Vertrek vanaf de vernieuwde hoofdingang van het park aan de Koudekerkseweg nabij de sculptuur van een buffalo-voertuig; duur + 1½ tot 2 uur. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Rondleiding langs Middelburgse bomen

14:00 | De Drvkkery

Middelburg monumentenstad, maar heeft u ook al genoten van de monumentale bomen in de binnenstad? De oude Platanen, Beuken, Paardenkastanjes en Vleugelnoten zijn maar enkele soorten van die natuurlijke schoonheid, die de stad zo levendig maakt. U kunt het meemaken: IVN Walcheren geeft een rondleiding door de monumentale binnenstad op zaterdag 15 juni. Vertrek om 14:00 uur vanaf de Markt vóór de Drukkerij; duur + 1½ tot 2 uur. Aanmelden is niet nodig.

Zondag 16 juni

Welkomstdienst

18:45 | Nieuwe Kerk

In de Nieuwe Kerk in Middelburg vindt op zondag 16 juni om 18.45 uur weer een Welkomstdienst plaats. Dominee Arie Spaans uit Colijnsplaat gaat in deze dienst voor. Het thema van de dienst is 'Weet je dat de Vader je kent?' Het koor Nova Melodica uit Kapelle begeleid de samenzang. Iedereen is van harte welkom!

Maandag 17 juni

Start literaire leesclub in Middelburg

15:00 | De Drvkkery


In Middelburg start een literaire leesclub. In de Brasserie van De Drvkkery is op maandagmiddag 17 juni een informatiebijeenkomst voor mensen die het leuk vinden om over literatuur te praten en daardoor in contact willen komen met andere lezers. De informatiebijeenkomst is een initiatief van de landelijke organisatie Senia in samenwerking met De Drvkkery. Meer informatie over de werkwijze is te vinden op www.senia.nl. Belangstellenden zijn welkom op 17 juni in de Brasserie van De Drvkkery in Middelburg, aan de Markt 51. Aanvang 15.00 uur. Aanmelden mag, hoeft niet, via e-mail andre.schoonderbeek@senia.nl.

Avond4daagse Arnemuiden

18:00 | KV TOP Arnemuiden

De Avondvierdaagse Arnemuiden wordt georganiseerd door Korfbalvereniging TOP. Er kan gekozen worden voor een afstand van 2.5, 5 of 10 kilometer. De start is bij het clubgebouw 't Korfje van KV TOP, gelegen aan de Van Cittersweg 2I te Arnemuiden. Aanvangstijden: vanaf 18.00 uur, 10 km en vanaf 18.30 uur, 2.5 en 5 km. Bezoekersinformatie: Accomodatie KV TOP Arnemuiden, Van Cittersweg 2i, 4341 RC Arnemuiden. Tel.: 0623560869.

Concert Luctor et Emergo

19:30 | minicamping Boogaard

Maandag 17 juni a.s. geeft fanfare Luctor et Emergo een concert op minicamping Boogaard, Paulusweg 16 te Zoutelande. Het concert begint om 20.00 uur. De fanfare brengt een afwisselend programma ten gehore onder leiding van Junior Huigen. Vanaf 19.30 uur is er een inloop met verkoop van koffie/thee, limonade en wat lekkers. Ook zijn er nog andere verkoopkraampjes aanwezig. Het concert is gratis te beluisteren, iedereen is van harte welkom. Bij minder weer gaat het concert ook gewoon door, deze vindt dan binnen plaats.

Jazz op de Vismarkt.