Gemeentebestuur wil maatregelen in AZC zien

MIDDELBURG - De gemeente Middelburg wil dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) maatregelen neemt om het aantal incidenten tegen te gaan.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Eind april heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Middelburg in een brief geëist dat er binnen drie maanden geen asielzoekers uit veilige landen meer zijn. Uit de cijfers van zowel het COA als politie blijkt dat zij voor veel overlast zorgen. Zo’n 45 procent van de maximaal 330 bewoners van Swerfrust zijn mensen uit landen die veilig zijn. Zij maken geen kans op asiel. In de locatie aan de Laurens Stommesweg zijn in 2018 224 incidenten geweest. Dat varieert van roken op de kamer tot fysiek geweld tegen medewerkers. De politie ziet een toename van het aantal incidenten.

Burgemeester Harald Bergmann zegt onlangs veertien gebiedsverboden te hebben uitgedeeld aan mensen uit veilige landen, onder wie minderjarigen. Zij pleegden winkeldiefstallen. “Het afhandelen van deze misdrijven heeft een buitenproportionele inzet gevraagd van politiemedewerkers en medewerkers van de gemeente”, zegt het college in een memo voor de raad.

Naast de maatregel om het aantal asielzoekers uit veilige landen terug te brengen tot nul wil de gemeente beter cameratoezicht, dat bewoners alleen nog via de hoofdingang binnen kunnen komen en dat asielzoekers worden bijgepraat over de wet- en regelgeving in Nederland.

Tot slot wil het college ook dat het COA met een verscherpt regime komt voor asielzoekers die in de fout zijn gegaan.[l]