Raadslid Rob van Eijkelenburg met leerlingen van Cypressenhof, De Leeuwenburch, De Aventureijn en Franciscusschool. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE
Raadslid Rob van Eijkelenburg met leerlingen van Cypressenhof, De Leeuwenburch, De Aventureijn en Franciscusschool. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE Foto: Marielja ten Bruggencate

'Belangrijk dat je weet wat de kinden willen'

MIDDELBURG – Stichting Welzijn Middelburg (SWM) en de gemeente organiseren bijeenkomsten voor de leerlingenraden van Middelburgse basisscholen. Doel is het uitwisselen van ervaringen en ideeën, zowel tussen de leerlingenraden als met de gemeente. Woensdag kwamen de leerlingenraden van Cypressenhof, De Leeuwenburch, Franciscusschool en De Aventurijn bij elkaar in de oude raadszaal van het stadhuis aan de Markt.

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Burgemeester Harald Bergmann van de gemeente Middelburg vertelt de kinderen daar hoe bijzonder het is dat wij in Nederland mogen zeggen wat we vinden en op mogen komen voor onze rechten. Ook legt hij uit dat de leden van de gemeenteraad de burgers vertegenwoordigen en de baas zijn in Middelburg. "Jullie zijn ook vertegenwoordigers", aldus Bergmann. "En daarom is het belangrijk dat je weet wat de andere kinderen op je school willen."

Rowin uit groep 8b van de Cypressenhof vindt het niet gemakkelijk op een vertegenwoordiger te zijn. "Het is moeilijk omdat iedereen een andere mening heeft. Maar als we gaan overleggen komen we er altijd wel uit."

Afval

Raadsleden Willemien Treurniet en Rob van Eijkelenburg gaan ieder met een groepje kinderen aan de slag. Patrick de Guchteneire van de gemeente en Marjan Ouwerkerk van SWM nemen beiden ook een groep mee. Vraagstukken als wat heb je al bereikt en wat zou je nog willen bereiken worden besproken. Afval scheiden is waar de leerlingenraad van de Cypressenhof zich hard voor maakt. "We willen meer prullenbakken op het schoolplein, niet alleen in de klassen", zegt Damian uit groep 8. Cypressenhof en De Leeuwenburch zitten samen onder een dak. De twee scholen zijn al met de gemeente in gesprek over opruimacties in de woonwijk. Nikki uit groep 6 van De Leeuwenburch stoort zich ook aan het afval op het plein. "Bij de tafeltennistafel ligt altijd van alles op het plein. Ik zou daar wel een afvalnet willen plaatsen, dan is het leuk om je afval weg te gooien. Of versierde prullenbakken, dat kan ook."

Grasveldje

Nova zit in groep 7 van De Aventurijn. "Bij de dependence is een grasveldje en daar ligt heel vaak hondenpoep. Als we daar willen spelen kan dat bijna niet. Misschien kan er een kastje met zakjes worden opgehangen, zodat mensen het kunnen opruimen." De ideeën worden door De Guchteneire opgeschreven, om later te bekijken of er iets mee kan worden gedaan.

Bij Franciscusschool is ook een grasveldje waar volgens de leerlingenraad best een natuurspeeltuin kan worden aangelegd. Ze presenteren foto’s van andere natuurspeeltuinen aan de raadsleden. Treurniet en Van Eijkelenburg vinden het een goed idee, maar 'je kunt niet zomaar van ieder grasveldje een speeltuin maken', legt Van Eijkelenburg uit. "Als leerlingenraad kunnen jullie de schooldirectie vragen uit te zoeken van wie het grasveld is en of daar iets mee gedaan kan worden. Geef de schoolleiding maar huiswerk op en vraag na de vakantie wat ze met het idee gedaan hebben." De kinderen beginnen te gniffelen bij het idee dat ze volwassen mensen opdrachten mogen geven. Op de Franciscusschool hebben ze dat al eens gedaan. "We wilden een tosti-ijzer voor in de klas en dat is er ook gekomen", zegt Maik uit groep 7. "Nu kunnen we in de pauze lekker een tosti eten."Aan het einde van de ochtend komen nog twee jongeren van het Zeeuwse jongerenplatform Jouw Zeeland vertellen over het platform en wat de jongeren voor de provincie kunnen betekenen.[l]