Afbeelding
Foto: Eugène de Kok

Zeeland wil samen het

verschil gaan maken

MIDDELBURG - Zeeland heeft een nieuw college van Gedeputeerde Staten. Het is vrijdag geïnstalleerd.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Dick van der Velde van de VVD en Anita Pijpelink van de PvdA zijn de nieuwe namen, Jo-Annes de Bat van het CDA en Harry van der Maas van de SGP zijn degenen die zijn blijven zitten.

De Bat heeft vorige week dinsdag het coalitieakkoord ‘Samen verschil maken’ overhandigd aan commissaris van de koning Han Polman. “We hopen dat we Zeeland hiermee verder brengen”, zei De Bat.

Hoewel het een akkoord tussen de vier coalitiepartijen is, zei de christendemocraat te hopen dat het breed wordt gedragen in Provinciale Staten. “Het is een uitnodiging aan iedereen om samen aan de slag te gaan.”

Polman zei er zin in te hebben om met het programma en het nieuwe college aan de slag te gaan. “Laten we hopen op een open dialoog. Over de invulling zal in de Staten nog genoeg debat plaatsvinden.”

Klimaat

In het akkoord hebben de partijen vijf grote opgaven voor Zeeland benoemd en wat zij daaraan willen doen. Het gaat de komende jaren om inspelen op een veranderend klimaat, de energietransitie, slimme mobiliteit, ruimtelijke kwaliteit en het zichtbaar maken van Zeeland.[l]