Afbeelding

Orgelconcert Ton Koopman in de St. Augustinuskerk wordt vervangen door Bart Jacobs

MIDDELBURG - Het orgelconcert dat Ton Koopman zou geven in de Augustinuskerk te Middelburg op 18 juni heeft hij i.v.m. familieomstandigheden moeten afzeggen. De gerenommeerde Belgische organist Bart Jacobs is bereid gevonden dit concert te vervangen.

Bart Jacobs (°1976) studeerde orgel, klavecimbel, kamermuziek en basso continuo aan het Lemmensinstituut te Leuven bij Reitze Smits en Kris Verhelst met grootste onderscheidingen. Hij is organist-titularis van de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal te Brussel. Hij won tal van prijzen op internationale orgelconcoursen in o.m. Alkmaar, Amsterdam en Brugge. Jacobs is ook organist van het ensemble Vox Luminis en het barokorkest Les Muffatti. Met dit orkest treedt hij regelmatig op als solist in een programma met eigen reconstructies van concerti voor orgel en strijkers van J. S. Bach, dat in 2019 op cd verscheen voor het label Raméé. Als basso continuo speler concerteert hij in heel Europa met vele gerenommeerde ensembles.

Zijn uitgebreide discografie bevat solo op orgel en klavecimbel, naast begeleiding en basso continuo van tal van ensembles in zowel oude als nieuwe muziek. Zijn solodebuut-cd’s met orgelwerken van Bachs beste leerlingen (2013) en Vroege orgelwerken en sinfonia’s van J. S. Bach (2015) ontvingen beiden een “Coup de coeur” op France Musique. In 2019 ontving hij wereldwijd de beste recensies voor zijn opname met eigen reconstructies van concerti voor orgel en strijkers van J. S. Bach met het barokorkest Les Muffatti, waaronder een “Diapason d’Or” (FR) en waardering 10 in Luister Magazine (NL). Hij verleende zijn medewerking aan "All of Bach" waarop zijn Bach interpretaties op orgel en klavecimbel te zien en te beluisteren zijn. Het programma van het orgelconcert vermeldt werken van o.m. Sweelinck, Scheidemann, Buxtehude en Bach. Aanvang: 20.00 uur [l]