René Molenaar bijt spits af in orgelproject Zoutelande

ZOUTELANDE - Op zaterdag 22 juni, 14.30-15.00 uur geeft René Molenaar het eerste van een reeks zaterdagmiddagconcerten in de Catharinakerk van Zoutelande. Gedurende de zomermaanden is op de donderdagen, vrijdagen en zaterdagen vanaf 11.00 - 15.00 uur de recent gerestaureerde en heringerichte kerk opengesteld voor bezichtiging door publiek. De kerkopenstelling wordt op elke zaterdag afgesloten met een concert.

René Molenaar is al meer dan 25 jaar organist van deze kerk. In de Catharinakerk staat een tweeklaviers orgel met vrij pedaal van C.F. Witte uit 1871. Het orgel is erg geschikt om muziek uit de klassieke en romantische stijlperiode op te spelen (grofweg de muziek ná het overlijden van J.S. Bach in 1750). René Molenaar opent met een variatiereeks over het bekende lied 'Jesu meine Freude' van Christian Heinrich Rinck. Deze 9 variaties bieden een goede mogelijkheid de veelzijdigheid van het Witte orgel te laten horen. Hij vervolgt met het overbekende en lyrische stuk 'Prelude, Fugue et Variation' van César Franck. Dat stuk heeft vele gedaantes waardoor veel mensen het kennen. Er zijn namelijk versies voor piano, harmonium en orkest van deze muziek. Het is echter oorspronkelijk geschreven als een orgelwerk. Op het Zoutelandse orgel komt deze muziek goed uit de verf. Hij besluit met een 'Preludium en Fuga' van Alexandre Guilmant.

In deze zomerserie die duurt tot half september, komen allerlei organisten uit de directe omgeving aan bod. Het zijn óf gevorderde amateurs, óf studenten van het conservatorium óf professionele organisten. Allen werken belangeloos mee. Het doel van deze concerten is het bieden van een rijk en gevarieerd aanbod aan muziek in een zomerse setting van een half uur. Daardoor is de drempel laag. De serie is ook voor niet- orgelliefhebbers aantrekkelijk. Het concert is vrij toegankelijk. Wel zal er gecollecteerd worden tbv het onderhoud van kerk en orgel. [l]