Heren Senioren Oemoemenoe Nederlands kampioen Beach Rugby 2019

MIDDELBURG - Op het Internationale Beach toernooi in Scheveningen, zijn de Heren Senioren afgelopen weekend Landskampioen Beachrugby geworden. In het totaal klassement werd het team o.l.v. Herbert Jan van der Waal vijfde.

Gedurende twee dagen worden er in allerlei verschillende categorieën wedstrijden gespeeld. Jeugd, Dames en Heren worden onderverdeeld in verschillende poules. De Heren senioren speelden in poule A waarin ze zaterdag 5 wedstrijden speelden.

Het Beach Rugby wordt gespeeld met 5 spelers op een veld van 25 bij 35 meter. Het totale team bestaat uit 12 spelers, alle spelers kunnen bij een ‘stil’ moment in de wedstrijd wisselen zonder hierbij toestemming van de scheidsrechter te hebben.

Het toernooi in Scheveningen maakt deel uit van de EBRA (European Beach Rugby Association) serie. North Sea Beach Rugby is het openingstoernooi van deze serie, gevolgd door Portugal, Frankrijk, Italië en het laatste toernooi, waar tevens de finales gespeeld worden, is wederom in Portugal.

Beach rugby is een erkende vorm van rugby waarin de regels sterk lijken op de meer bekende vorm van rugby, rugby Union. Ook bij Beach Rugby is het bedoeling om een try te scoren maar dan is deze 1 punt waard. Line-out en scrums bestaan niet in Beach Rugby. Spelhervattingen gebeuren door een free kick.

Een andere regel is dat wanneer een speler met bal in contact gaat of wordt getackeld door een tegenstander de speler dan binnen 2 seconden de bal moet passen of vrijgeven. De 2 seconden regel maakt dat het spel overzichtelijk is en er in een hoog tempo verder kan worden gespeeld.

Oemoemenoe won haar eerste wedstijd met 7-5 van Body & Fit Randuba, ook de tweede wedstrijd werd gewonnen van de harde leerschool met 11-5. De derde wedstrijd werd gespeeld tegen het sterk spelende Marseille. Oemoemenoe scoorde 3x , Marseille 9x. De vierde wedstrijd werd gespeeld tegen een Zuid Afrikaans team; de SA Wild Dogs. In de allerlaatste minuut gaat de winst toch naar Zuid-Afrika, eindstand 7-6. De laatste wedstrijd op de eerste dag van het toernooi werd met winst afgesloten, Oem- Curaçao (8-4). Op de tweede dag van het toernooi werd ook de laatste poulewedstrijd gewonnen. Den Haag verloor met 5-0.

Oemoemenoe werd derde in poule A en kwam vervolgens uit tegen de nr. 3 van de B poule, Class of 2011 (NL). De winst was voor Oemoemenoe (9-6). Oemoemenoe werd hierdoor eerste van de Nederlands ploegen waardoor de ploeg Nederlands Kampioen Beach rugby werd. In het algemeen klassement werd de ploeg vijfde.

Eindklassering Heren: Rugby Uinion of Russia (Rusland); Les Minots (Fr); Marseille (Fr); SA Wild Dogs (ZA); Oemoemenoe (NL). [l]