De stranden zijn voor de gemeente Veere van levensbelang. Ze wil er dan ook extra investeren. FOTO ANNET EEKMAN
De stranden zijn voor de gemeente Veere van levensbelang. Ze wil er dan ook extra investeren. FOTO ANNET EEKMAN Foto: Annet Eekman

Gemeente Veere vraagt offers van iedereen

DOMBURG - De gemeente Veere heeft de komende jaren veel te verstouwen. Zowel ontwikkelingen waaraan ze niks kan doen als plannen die er al waren en zijn gemaakt, brengen veel kosten met zich mee.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het college van burgemeester en wethouders zegt in de vorige week gepresenteerde kaderbrief dat ze ‘verder wil bouwen aan een gezond Veere’. Grote problemen op financieel gebied heeft de gemeente niet, maar het college kondigt in de kaderbrief wel maatregelen aan om in de toekomst alles te kunnen blijven betalen. “In het verleden heb ik een bestuurder het wel eens horen zeggen, maar het geld klotst hier nergens meer tegenaan. We moeten pas op de plaats maken en alle zeilen bijzetten om financieel gezond te blijven. We vragen offers vragen van onze inwoners, maar ook van de ondernemers, van de toeristen en van de dagjesmensen”, zegt wethouder Marcel Steketee. “Het is geen eenzijdig plan.”

Belastingen

De jeugdzorg kost veel extra geld, net als de bijdragen aan gemeenschappelijke regelingen, brandstof en energiekosten en nieuwe ICT-systemen. Bovendien heeft Veere te maken met minder leges doordat paspoorten nu tien jaar geldig zijn. Naast de stijgende kosten wil het college haar werkprogramma uitvoeren. Daarin staan wensen zoals het verbeteren van de dienstverlening aan ondernemers, een Veerse toegang voor de wmo en jeugdwet en het versterken van de organisatie.

Om alles te betalen wil het college de onroerende zaakbelasting en andere lokale heffingen voor inwoners en ondernemers verhogen. Bij elkaar gaat het om een extra lastendruk van zo’n 25 tot 30 euro meer per jaar. Daarnaast gaan de parkeertarieven in de meest toeristische kernen en bij de stranden omhoog en wil het gemeentebestuur de toeristenbelasting verhogen met 17 eurocent.

Stranden

De opbrengst van die laatste maatregel is onder meer bestemd voor extra zandsuppleties. “Zonder strand geen klant”, zegt wethouder Arie Schot, die toevoegt dat er in de gemeente jaarlijks vijf miljoen overnachtingen zijn en meer dan drie miljoen dagtoeristen. “We willen de kwaliteit van ons toeristisch product blijven verbeteren”, zegt Steketee.

Veere wil met andere Zeeuwse kustgemeenten een fonds van één miljoen euro opzetten dat is bedoeld voor extra toeristisch zand. Het opspuiten moet bovenop het programma van Rijkswaterstaat komen, die om de zoveel jaar zand suppleert voor de veiligheid. “We hebben dat nodig, want het toerisme is van levensbelang voor een gemeente als Veere.”

Het veelbesproken dossier van de multifunctionele accommodaties wordt uitgebreid behandeld in de kaderbrief. Daarin ontvouwt het college de plannen voor de (deels) nieuwe voorzieningen in de kernen Oostkapelle, Aagtekerke, Serooskerke en Westkapelle. Ze zegt dat ze een bestemmingsreserve wil maken voor het maatschappelijk vastgoed. Het college stelt voor daar eenmalig 2,9 miljoen euro in te stoppen, bovenop de 1,8 miljoen euro structureel die al eerder is vrijgemaakt. De 2,9 miljoen euro krijgt ze uit de opbrengst van de belastingen voor kabels en leidingen en bedragen die ze de komende twee jaar nog niet investeert in het vastgoed opzij te zetten. “Zo willen we tegemoet komen aan de wensen van alle partijen.”[l]