Vuurwerk kan niet worden verboden in Middelburg

MIDDELBURG - Inwoners van de gemeente Middelburg die het willen, kunnen dit jaar nog vuurwerk afsteken.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Er komt geen algeheel verbod en geen centrale afsteekplaatsen. Dat is niet mogelijk vanwege landelijke regelgeving, zegt het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Ze heeft een memo gemaakt naar aanleiding van een oproep van de raadsleden, die vroegen wat er mogelijk is om de overlast rond de jaarwisseling te verminderen. “Of en hoe het vuurwerkbesluit gaat worden gewijzigd is voor ons nog ongewis. Wij kunnen niet anticiperen op gewijzigde wettelijke regels”, schrijft het college. Middelburg van volgens de algemene plaatselijke verordening (APV) wel vuurwerkvrije zones instellen.

De gemeenteraad had ook gevraagd een meldpunt op te zetten voor mensen die last hebben van vuurwerk. Daar ziet het college geen heil in. Ze verwijst naar het meldnummer van de politie. De handhaving kan ook niet worden uitgebreid. Wat er de laatste jaren is gebeurd is het maximale. “We zien geen aanleiding om het uit te breiden.”

Wel voelt het gemeentebestuur veel voor vuurwerkvrije buurten. Bewoners onderling kunnen hierover afspraken maken. Ze moeten deze dan ook handhaven. Het college wil de mogelijkheden eerder onder de aandacht brengen. De kans is groter dat er dan meer draagvlak komt voor zo’n maatregel, zegt ze.[l]