Dishoek. FOTO MARIEN BART
Dishoek. FOTO MARIEN BART Marien Bart

Nieuwe tentoonstelling 'Zeeuwse zaken'

WESTKAPELLE - Voor deze zomerexpositie heeft het Polderhuis een viertal amateurkunstschilders uitgenodigd hun werk te exposeren in het museumcafé als ook in vuurtoren ’t Hoge Licht.

Maurien Bart, Cocky Wattel, Frans van der Hagen en Henk Kloosterziel hebben landschappen, klederdrachten, paarden en de Zeeuws natuur met het bijzondere licht proberen te vangen in hun werken. Alle onderwerpen zijn gerelateerd aan Zeeland waarbij de één realistische en de ander een figuratieve manier van schilderen hanteert.

De expositie is geopend vanaf 29 juni tot 30 september. Het museumcafé (Zuidstraat 154-156, Westkapelle) is elke dag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Vuurtoren ’t Hoge Licht (Zuidstraat 1, Westkapelle) is geopend op dinsdag en donderdag van 18.00 tot 20.00 uur, woensdag en zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur(juli en augustus 11.00 tot 16.00 uur).

De kunstenaars

Maurien Bart (geb. 1979, Enkhuizen). Opleiding: cursussen bij Kunsteducatie Walcheren. Won in 2015 de publieksprijs met de schilderwedstrijd Torenwacht in Vuurtoren ’t Hoge Licht te Westkapelle. Het werk van Maurien is realistisch en wordt gekenmerkt door een levendig kleurgebruik. Maurien maakt zijn olieverfschilderijen ook in opdracht. De onderwerpen zijn: landschappen, stadsgezichten en portretten.

Cocky Wattel (geb. 1953, Grijpskerke). In 2015 won Cocky de juryprijs met de schilderwedstrijd Torenwacht in Vuurtoren ’t Hoge Licht te Westkapelle. Ze Werkt figuratief met acryl- of olieverf op doek. Haar inspiratiebron is Zeeland met alles wat daarbij hoort, zoals klederdrachten, paarden en koeien. Verder schildert zij portretten van mens en dier en ook in opdracht.

Frans van der Hagen (geb. 1951, Axel). Opleiding: heeft schilderlessen gevolgd bij onder andere Ronald Mullie en de laatste tien jaar bij Jo Dumon Tak. Frans is medewerker bij Panorama Walcheren in Vlissingen en won in 2018 de eerste prijs bij de schilderuitdaging in de kerk te Oostkapelle. Frans wordt gegrepen door het licht in het landschap en de natuur op Walcheren. Hij probeert dit te vangen en weer te geven in zijn olieverfschilderijen.

Henk Kloosterziel (geb. 1943 Goes). Opleiding: heeft lessen gevolgd bij de kunstschilder Gerard Menken te Kloetinge en volgde teken- en schilderlessen bij de Kunsteducatie te Vlissingen. Zijn werk is figuratief expressionistisch te noemen. Opvallend is het gebruik van het primaire kleurenpalet. Dit geeft het werk een spontane en vrolijke uitstraling. [l]