Bij de manifestatie in Goes spreken veel mensen met elkaar. FOTO JESSICA ROVERS
Bij de manifestatie in Goes spreken veel mensen met elkaar. FOTO JESSICA ROVERS Foto: Jesscica Rovers

'Cultuurparticipatie ouderen moet in gemeentebeleid'

MIDDELBURG/DOMBURG – In Theater de Mythe in Goes vond vrijdag een manifestatie plaats over het belang van het structureel inbedden van cultuurparticipatie voor ouderen in gemeentelijk beleid. Zes Zeeuwse gemeenten, waaronder Veere en Middelburg, nemen gezamenlijk deel aan het programma ‘Age Friendly Cultural Cities’ van het Fonds voor Cultuurparticipatie onder de noemer ‘Radio Geluk’.

DOOR JESSICA ROVERS

Met het programma moedigt het Fonds voor Cultuurparticipatie steden aan om het kunst- en cultuuraanbod voor ouderen op peil te houden en te verduurzamen.

Wijkkoren
Sinds 2018 vinden in de gemeenten Borsele, Goes, Kapelle, Middelburg, Veere en Hulst muzikale activiteiten plaats variërend van voorstellingen, wijkkoren en samenwerking tussen scholen en zorgcentra tot muziektherapie en coaching van vrijwilligers.
Een jury, onder leiding van Hedy d’Ancona, bezoekt Zeeland en beoordeelt hoe de steden zich als Age Friendly Cultural City hebben ontwikkeld. Op 4 november wordt bekend gemaakt of Zeeland of één van de vijf andere deelnemers heeft gewonnen en de BNG Bank Lang Leve Kunstprijs, ter waarde van 20.000 euro, in ontvangst mag nemen.

Herinneringen
Tijdens de manifestatie vrijdag vonden er optredens, presentaties en discussies plaats. Angelique Koerts, adjunct-directeur van de Zeeuwse Muziekschool, legt uit dat de deelname van de zes gemeenten aan 'Radio Geluk' vormgegeven wordt aan de hand van een regeling waarbij vijftig procent door het Fonds voor Cultuurparticipatie wordt gesubsidieerd en vijftig procent door de gemeenten. Bij Radio Geluk komen ouderen en jongeren samen en genieten van muziek. Ouderen die bijvoorbeeld met dementie of lichamelijke problematiek kampen, genieten vaak nog wel van muziek. Vroeger werd er veel meer gezongen dan nu en ouderen kennen heel veel liedjes. Dat ze hiermee samen met kinderen aan de slag gaan en herinneringen ophalen, maakt het nog waardevoller.
De manifestatie was erop gericht gemeenten er zoveel mogelijk bij te betrekken, zodat ze cultuurparticipatie door ouderen opnemen in hun beleid en hiervoor middelen vrijmaken, zodat het gecontinueerd kan worden.
Naast de gemeenten zijn ook zorgorganisaties, zoals SVRZ en Zorgsaam uitgenodigd, zodat ze kunnen zien wat het programma voor ouderen kan betekenen. “Het ensemble Muziek Overdag bestaat uit ouderen en wordt gesubsidieerd door Radio Geluk”, vertelt Koerts. “Dit is een mooi voorbeeld van de vele projecten die hieruit zijn voortgekomen.”

Eenzaamheid
Door middel van de subsidies wordt ook de verbinding gemaakt tussen jong en oud. “Geef muziek cadeau richt zich op het maken van muziek door kinderen samen met ouderen. Mensen kunnen door zulke projecten langer actief blijven, en het gaat eenzaamheid tegen. Bovendien wordt vaak de hele wijk er bij betrokken waardoor er meer verbinding ontstaat tussen ouderen en hun woonomgeving. Direct kunnen we ouderen een leuke avond of middag bezorgen, maar indirect leveren de projecten veel meer op.”

Ook De Goese wethouder Loes Meeuwisse onderstreepte in haar toespraak het belang van cultuurparticipatie door ouderen. “Muziek kan meer doen dan alle woorden bij elkaar. Mijn schoonmoeder heeft Alzheimer en mijn mooiste momenten met haar zijn zien hoe gelukkig zij wordt van muziek. Het is een uitdaging om in de toekomst de cultuurparticipatie en -educatie in de gemeente verder uit te bouwen”.[l]