Cleene Hooge wil redden wat er te redden valt

MIDDELBURG - Hans Hooftman kijkt met spanning uit naar donderdag. Dan neemt de gemeenteraad een besluit over wel of niet bouwen in de Cleene Hooge.

DOOR EUGÈNE DE KOK

"We hebben flink gelobbyd en wachten nu af", zegt de voorzitter van stichting de Cleene Hooge. Hans Hooftman is er donderdag zeker bij in de raadszaal. In de commissievergadering maakte hij vorige week al duidelijk niet blij te zijn met het voorstel. “We proberen te redden wat er te redden valt." Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Middelburg schetst in haar voorstel zeven varianten voor ontwikkeling van de Cleene Hooge, die variëren van nul huizen tot meer dan honderd. De raad lijkt het meeste te voelen voor een variant met enkele tientallen woningen en veel aandacht voor de natuur.

Als het aan Hooftman en zijn stichting ligt komen er helemaal geen woningen. Het is volgens hem niet nodig, je ruïneert het waardevolle landschap en het uitzicht en volgens hem moet je een tijdelijk financieel probleem niet willen oplossen door het enige stuk Nationaal Landschap Walcheren te bebouwen.

Over woningbouw wil de stichting niet meedenken, wel over het duurzaam beheer van het gebied. “Als de gemeente er eenmaal begint, kunnen er zomaar meer woningen bijkomen als er opnieuw een financieel probleempje is. We willen de gemeente behoeden voor die verleiding. Ik heb een gezonde achterdocht.”[l]