De buurtbussen rijden elke doordeweekse dag, door heel Walcheren. FOTO BUURTBUSVERENIGING WALCHEREN
De buurtbussen rijden elke doordeweekse dag, door heel Walcheren. FOTO BUURTBUSVERENIGING WALCHEREN Foto: Buurtbus Walcheren

'Toeristen kennen de diensten precies'

MIDDELBURG - Inwoners van de gemeente Veere kunnen nog tot en met vrijdag gratis reizen met buurtbus 583 en 584. Het is één van de pogingen om meer mensen met de buurtbussen op Walcheren mee te laten rijden. "De buurtbus is er voor iedereen", benadrukt Corine Willeboordse.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De vereniging zorgt sinds zes jaar dat de drie buurtbussen elke dag rijden op het eiland. Ze worden ingezet op de lijnen, die niet meer rendabel waren met een grote lijnbus. Vervoersbedrijf Connexxion maakt afspraken met de vereniging over de exploitatie. De provincie geeft een subsidie.

Coördinator

Op Walcheren zijn er drie buurtbussen, die elke werkdag tussen 8.00 uur en 18.00 uur rijden. Er rijdt één keer per twee uur een bus tussen Westkapelle en Veere (lijn 583) en één per uur tussen Veere en Middelburg (lijn 584) en Middelburg en Vlissingen-Oost Scheldepoort (lijn 581). De vrijwillige chauffeurs zijn lid van Buurtbusvereniging Walcheren. Corine Willeboordse is coördinator en plant de vrijwilligers elke week in. “Eigenlijk heb je twintig chauffeurs voor elke lijn nodig”, zegt ze. “We kunnen dus nog wel wat mensen gebruiken.”

Toeristen

Het aantal passagiers mag ook best wat toenemen. Elk jaar maken zo’n 12.000 personen gebruik van de bussen. In elke bus is plaats voor acht mensen, maar zeker in de wintermaanden zijn er vaak stoelen over. “In de zomer zitten de bussen geregeld vol, want de toeristen kennen de diensten precies. Het gekke is dat de inwoners soms niet weten dat er zoiets is als een buurtbus, terwijl het juist voor hen is bedoeld”, aldus Willeboordse. “We hebben er veel aan gedaan, maar toch kom ik nog mensen tegen die het begrip niet kennen.”

Stoppen

Willeboordse denkt er steeds meer buurtbussen komen in de plaats van grote bussen. “Dat is niet leuk voor de chauffeurs van de grote bussen, maar als een lijn niet rendabel is, vervalt hij. Om passagiers op die routes nog wel vervoer aan te bieden komt er vaak een buurtbus voor in de plaats.”

Meer informatie over de routes van de buurtbussen, de halteplaatsen en de tijden staan op www.connexxion.nl. Betalen kan met de OV-chipkaart of pinpas. Aanmelden als chauffeur kan via bbvwalcheren@xs4all.nl en via Stichting Welzijn Middelburg.[l]