Organist Bart Wuilmus
Organist Bart Wuilmus Bart Wuilmus

Bart Wuilmus geeft orgelconcert Oostkerk

MIDDELBURG - Omdat er in de zomermaanden juli en augustus weer iedere donderdag in de Middelburgse Oostkerk een orgelconcert plaatsvindt, is het eerste concert in de serie zomerconcerten op donderdag 4 juli, aanvang 12.30 uur.

Gastorganist is de Vlaamse organist Bart Wuilmus uit Neerpelt. De toegang tot dit concert is gratis; er wordt een financiƫle bijdrage gevraagd voor de instandhouding van deze serie concerten op dit fraaie orgel. Voor het concert op dit orgel heeft Bart een programma gemaakt, dat dit orgel op het lijf geschreven is.

Op het programma staan werken van Vlaamse bodem: Bart speelt uit een 17de-eeuwse manuscript, waarin werken uit Zuidnederland zijn opgenomen. Het manuscript wordt bewaard in Oxford. Bovendien zal de concertgever improviseren: hij speelt een Ouverture in 18de-eeuwse stijl, en tot besluit een improvisatie in 19de-eeuwse Franse stijl. Bart Wuilmus (1977) studeerde aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen bij Stanislas Deriemaeker en Joris Verdin. Hij behaalde er de meestergraad met grote onderscheiding voor orgel. Het diploma contrapunt en fuga behaalde hij er in de klas van Wim Henderickx. Aan het Lemmensinstituut te Leuven behaalde hij de meestergraad klavecimbel bij Kris Verhelst. Tijdens deze studie verdiepte hij zich eveneens in orgelimprovisatie bij Kris Wittevrongel.

Als titularis-organist is hij verbonden aan de Grote of St.-Waldetrudiskerk te Herentals en hij is hiermee de vaste bespeler van het Verbuecken-orgel uit 1767. [l]