Elk kind telt

Middelburg wil dat alle kinderen een goede start maken. Natuurlijk zijn ouders de eerstverantwoordelijken voor hun kinderen. Het gezin is de basis voor de opvoeding en vorming van kinderen. De gemeente heeft daarnaast ook een taak. De wet Primair Onderwijs en de wet Kinderopvang zeggen dat de gemeente verantwoordelijk is voor goede voorschoolse educatie en het tegengaan van onderwijsachterstand. Middelburg heeft hiervoor in overleg met de scholen en kinderopvangorganisaties nieuw beleid gemaakt. Een belangrijk onderdeel is de aanpak van taalachterstanden.

Taalontwikkeling van kinderen is belangrijk. De gemeente wil hen daarom al zo vroeg mogelijk helpen. Samen met de kinderopvang en scholen proberen we peutergroepen een vaste plek te geven in de basisscholen. Daarnaast laten we de opvang beter aansluiten op het onderwijs. Zo worden taalachterstanden eerder ontdekt en sneller verholpen. Ook helpt het als kinderen met en zonder taalachterstand meer met elkaar omgaan; zo leren ze van elkaar.

Alle peuters kunnen meedoen aan voorschoolse opvang. Kinderen die al een achterstand hebben, krijgen daar extra taallessen.

Maar uiteindelijk begint het leren van de taal thuis. De gemeente verwacht dan ook meer inzet van ouders zelf om hun kinderen goed te helpen. Om de ouders meer te betrekken, krijgen ze al heel vroeg hulp. De verpleegkundige van de GGD heeft daar een rol in. Die kan bijvoorbeeld ouders adviseren, maar ook doorsturen naar de voorschoolse opvang.

Chris Dekker,
wethouder gemeente Middelburg[l]