Middelburg wil regels voor verhuur via webplatforms

MIDDELBURG - De gemeente Middelburg wil voorwaarden gaan stellen aan het verhuren van kamers aan toeristen.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het verhuren van kamers en huizen via platforms als Airbnb, Wimdu en Booking heeft sinds een paar jaar een vlucht genomen, ook in Middelburg. Volgens het college van burgemeester en wethouders is het door die websites veel makkelijker geworden om een (deel van) het huis te verhuren als je er zelf niet bent. “Het is bovendien een interessante bijverdienste”, schrijft het gemeentebestuur in een memo voor de gemeenteraad.

Het verhuren via bijvoorbeeld Airbnb valt niet onder bestaande regelgeving. Volgens de regels kunnen mensen nu alleen kamers verhuren in een hotel of als ze zelf in het pand wonen en dus een bed and breakfast runnen.

Er zijn geen regels voor mensen die een kamer willen verhuren, maar niet in het pand wonen. “Evenwel zien we een toename in de toeristische verhuur.” Er is volgens het college een grijs gebied. Bovendien komen er geregeld klachten binnen van omwonenden.

Middelburg wil met beleid een einde maken aan onduidelijkheid, de leefbaarheid bewaken en inzicht hebben in de verhuur aan toeristen. Bovendien kan ze toeristenbelasting innen als duidelijk is wie kamers te huur aanbiedt via Airbnb en Wimdu. Ze gaat overleggen met belanghebbenden. Begin volgend jaar moeten er nieuwe regels zijn.[l]