Hendrik Willem van Loon Hardzeildag in Veere

MIDDELBURG - Hét jaarlijkse plat- en rondbodemtreffen in Zeeland voor ‘roemrijkers en reünisten’ van historische zeilschepen (JB1). Voor de 26e keer organiseert Stichting Behoud Hoogaars deze hardzeildag op zaterdag 20 juli. Een zeer gevarieerd deelnemersveld van 45 historische schepen vaart een zeilwedstrijd voor de rede van Veere. Start en finish zijn bij de stoomsleepboot Hercules, ook wel bekend als de Ketel 1-boot.

Iedereen is deze zaterdag van harte welkom bij de ingang van het Kanaal door Walcheren in Veere. De toegang is gratis. Vanaf de wal heeft het publiek fraai zicht op de deelnemende schepen, die tijdens de wedstrijd diverse keren langs zullen varen. Een speaker houdt de belangstellenden op de hoogte van het wedstrijdverloop en van wat er aan boord gebeurt.

Los van de wedstrijd is er aan de wal ook genoeg te doen. Struinen langs 25 marktkramen met een keur aan maritieme en andere Zeeuwse producten. Zo is er gerookte paling en ook de Westkapelse Heiploeg staat paraat. Of geniet van een drankje op het terras met uitzicht over het Veerse Meer. Kinderen kunnen zich vermaken met oud-Hollandse kinderspelletjes of zich uitleven op een springkussen in de vorm van een piratenschip. Dat alles onder begeleiding van ons ‘huisorkest’ Humoreske, dat met 15 muzikanten vanaf een boot komt spelen.

De meeste schepen zullen vrijdag in de namiddag afmeren nabij de Campveerse Toren.

Programma zaterdag 20 juli

De wedstrijd start om 11:30 uur. Naar verwachting zal de laatste boot rond 17.00 uur over de finishlijn varen. Locatie is het rondeel bij de ingang van het Kanaal door Walcheren in Veere.

Zondag 21 juli

Van 13.00 tot 17.00 uur: gratis meevaren met de schepen van Stichting Behoud Hoogaars. Dat geeft dus iedereen de kans om deze historische zeilschepen eens van binnen te bekijken.

Over de Hendrik van Loon Hardzeildag:

Hendrik van Loon ging het vooral om de ontmoeting, tijdens die legendarische eerste hardzeildag voor Arnemuidse vissers in 1928. Hij wilde uit de saaiheid van het dagelijkse bestaan ontsnappen en ‘weer eens wat leven in den garnalenketel krijgen’. En dat willen wij als Stichting Behoud Hoogaars (SBH) ook, daarom organiseren wij voor de 26e keer dit treffen op het Veerse Meer. [l]