Publiek in de luistertuin tijdens een concert. FOTO D. VAN DER VLIES
Publiek in de luistertuin tijdens een concert. FOTO D. VAN DER VLIES D. van der Vlies

Zomeravondconcert vanaf stadhuistoren in Veere

VEERE - Zaterdagavond 20 juli zullen stadsbeiaardier David van der Vlies en blokfluitist Marco Ketels een heel bijzondere combinatie laten horen. Een groter contrast in instrumenten is weliswaar niet denkbaar, maar met dit concert kunnen de luisteraars ervaren hoe de klank van beide instrumenten met elkaar versmelt. Het concert begint om 19.00 uur en is gratis toegankelijk.

De muziekkeuze voor dit concert is enerzijds muziek die de naam carillon draagt maar geschreven voor een oorspronkelijk andere bezetting. Muziekstukken kregen in het verleden namen als carillon, beyaard of the bells. Dit refereerde duidelijk aan hét instrument; het carillon. Bij dit concert komen deze ‘oude’ stukken opnieuw tot leven en hoor je hoe de muzieknoten duidelijk op het instrument, het carillon, gebaseerd zijn. Het carillon van Veere staat in een oude stemming en past prachtig bij het eveneens zeer oude instrument de blokfluit. Er klinkt muziek uit de 16e t/m 18e eeuw met componisten als W. Byrd, J. van Eyck en A. Forgueray. Het concert wordt afgesloten met een oorspronkelijk voor hobo en strijkorkest geschreven concerto van A. Marcello, maar nu bewerkt voor blokfluit en carillon.
Dit 3e zomeravondconcert is het best te beluisteren vanuit de speciale besloten luistertuin aan de Stadhuisstraat. Hier kunt u de beide musici ook live volgen op een video scherm. Het geluid van de blokfluit wordt versterkt vanaf de toren gespeeld richting de achterkant van het stadhuis. In de luistertuin staan stoelen klaar. Omstreeks 18:45 geven beide musici in de tuin een toelichting bij het programma.

Programma
In deze serie zijn er nog twee zomeravondconcerten in augustus:
Zaterdag 17 augustus: Wim Ruitenbeek, beiaardier in o.a. Nijkerk en Tiel
Zaterdag 24 augustus: Piet Hamelink, beiaardier in Sluis
De programma’s beginnen allemaal om 19.00 uur en zijn t.z.t. terug te vinden met de locatie van de luistertuin op de website van Museum Veere. [l]