Gemeente Veere schaft bodycams aan voor haar boa's

DOMBURG - Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) in de gemeente Veere krijgen een bodycam.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Burgemeester Rob van der Zwaag van de gemeente Veere zegt dat boa’s in toenemende mate te maken krijgen met incidenten. Van fysiek geweld is nog geen sprake geweest, maar de ambtenaren maken vaak vervelende situaties mee. “Ik denk dat het twee kanten op werkt”, zegt Van der Zwaag over de bodycams. “Aan de ene kant kun je alles goed vastleggen als er iets gebeurt. Anders is het ‘t ene woord tegen ‘t andere. De camera’s werken echter ook preventief. Als mensen zien dat een boa een camera draagt, denken ze wel twee keer na voor ze iets doen.”

Noodzakelijk

De burgemeester baseert zich op ervaringen van andere gemeenten. “Ik zie de bodycams daarom niet als een noodzakelijk kwaad, maar als een middel om hun taak goed uit te voeren. Mensen gedragen zich beter als ze weten dat ze worden gefilmd. Het werkt de-escalerend.”

De camera’s, die op het lichaam van de boa zijn bevestigd, staan niet de hele tijd aan. De gemeente moet een protocol maken en de boa’s moeten het zeggen als ze hem aanzetten. Zij krijgen nog instructies. De gemeente Veere wil zes bodycams aanschaffen. Ze kosten 450 euro per stuk. Als de proef goed bevalt, wil Veere ermee doorgaan en voor alle boa’s een camera aanschaffen.[l]