Bernard Vercouteren is blij met de oplossing voor de wateroverlast. FOTO EUGÈNE DE KOK
Bernard Vercouteren is blij met de oplossing voor de wateroverlast. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

Water legt straks korte weg af in Sint Jansbuurt

MIDDELBURG - Het was deze zomer al weer raak. Door een stortbui stonden straten in onder meer Hilversum en het oosten van het land blank. Eind augustus 2015 werd Middelburg getroffen door zo'n clusterbui. De schade was toen het grootst in de Sint Jansbuurt. Kelders liepen vol, woonkamers stonden blank en toiletpotten stroomden over. Na vijf jaar is er nu een oplossing om schade in de toekomst te verminderen.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Buurtbewoner Bernard Vercouteren van den Berge heeft zich de afgelopen jaren sterk gemaakt voor acties tegen wateroverlast. Zelf heeft hij al veel gedaan om de schade in geval van nood te beperken. Zo staat in zijn kelder alles al jaren van de grond, heeft hij een pomp liggen voor gevallen van nood en ontlastputjes in zijn regenpijpen gemaakt. “Elk huis in deze buurt heeft zijn specifieke kenmerken waarvoor aparte acties nodig zijn, maar we wilden collectief ook iets doen”, legt de architect uit.

Verzekering

Er moest ook iets gebeuren, want na de stortbuien in 2015 waren de verzekeringsmaatschappijen het beu om voor de zoveelste keer een vergoeding voor waterschade uit te betalen. De Sint Jansbuurt ligt op één van de laagste punten van Middelburg en heeft de vorm van een badkuip. Het water loopt daardoor naar het midden van de wijk toe, terwijl het naar de Nieuwe Haven toe zou moeten stromen. Bijkomend probleem is dat er veel is aangesloten op het rioleringssysteem, zodat het snel overbelast is en de hygiëne in gevaar kan komen.

Probleem

Na het noodweer in 2015 benaderden de bewoners onder aanvoering van Vercouteren van den Berge naar de gemeente Middelburg. “We wilden weten of we samen iets aan het probleem konden doen.” De buurtbewoners kwamen in contact met de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM), een organisatie die inwoners helpt bij het realiseren van plannen om hun leefomgeving te verbeteren. De KNHM zorgde voor enkele experts van Arcadis. Zij hielpen buurtbewoners om de plannen van de gemeente om de overlast tegen te gaan te beoordelen.

Middelburg besloot zelf een bureau in te huren om de problemen in kaart te brengen. “We hebben jaren gepraat en zaken onderzocht, maar nu is het eindelijk zover”, zegt Vercouteren van den Berge, die begrip heeft voor het lange wachten. “De gemeente is ook afhankelijk van andere partijen”, weet hij. Hij is enthousiast over de maatregelen die worden genomen. “Het is het best haalbare. Je kunt niet alle problemen voorkomen, want dan zou je Middelburg een halve meter moeten ophogen, maar dit plan is gebaseerd op een regenbui van het buitype tien. Landelijk wordt er gerekend met een bui van het type acht.”

Dit najaar gaat de buurt op de schop. Belangrijkste maatregel is dat er een overstort komt in het buizennetwerk onder de kaaien. Via een soort van brievenbus in de kademuren stroomt het regenwater straks makkelijk naar de Nieuwe Haven. “Het water legt straks een korte weg, zonder veel bochten. Dat geeft zo weinig mogelijk weerstand.”

Asbest

Het werk aan de riolering combineert de gemeente met het saneren van de gasbuizen van asbest en de herinrichting van de kaai tussen de Koningsbrug en Varkensmarkt. “Het hele gebied gaat op de schop, maar dat zal veel problemen voorkomen in de toekomst.”

De werkzaamheden beginnen in september en duren tot het einde van het jaar. De bewoners doen zelf ook veel. Zo kopen ze pompen, koppelen ze regenpijpen los van de riolering en laten ze deurschotten maken die het water tegenhouden. “Je mag ook best iets zelf doen. Iedereen heeft een eigen verantwoordelijkheid.”[l]