Expositie over bevrijding moet op reis gaan door Zeeland

MIDDELBURG - De expositie over de bevrijding tijdens de start van de viering van 75 jaar vrijheid moet niet alleen op 31 augustus in Terneuzen zijn te zien.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De provincie en de gemeente Terneuzen, waar het herdenkingsjaar wordt geopend, willen dat de films, foto’s en historische stukken over de Slag om de Schede op reis gaan door Zeeland en Noord-Brabant. Samen werken de overheden het plan verder uit. Ze kijken ook naar mogelijke locaties en of het materiaal terug kan komen in onderwijsprogramma’s. Als het lukt en er voldoende geld bij elkaar wordt gesprokkeld, zal de tentoonstelling in ieder geval ook na de opening eerst te zien zijn in Terneuzen.

Containers

Op 31 augustus staan er bij de officiële opening meerdere zeecontainers op de zogenaamde Vrijheidsboulevard in Terneuzen. De tentoonstelling is mede tot stand is gekomen dankzij een bijdrage van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Volgens de samenstellers brengt het materiaal de Slag om de Schelde tot leven. Er is dusdanig veel materiaal verzameld dat het volgens hen zonde zou zijn om dat slechts één dag te laten zien.

Financieel

Een tweede dag in Terneuzen was in organisatorisch en financieel opzicht niet haalbaar. Het zou zo’n 50.000 euro kosten. Naast de tentoonstelling op de Vrijheidsboulevard is er onder meer een vlootschouw. De organisatie verwacht dat er veel grote namen bij de viering aanwezig zijn. Duidelijk is dat koning Willem-Alexander in ieder geval naar Terneuzen komt.

Doorslaggevend

De viering moet de Slag om de Schelde in de schijnwerpers zetten. Tijdens deze slag in 1944 werd gevochten om de toegang tot de havens van Antwerpen. De gevechten in Zeeland, West-Brabant en het noorden van België worden gezien als doorslaggevend voor het einde van de Tweede Wereldoorlog, maar zijn altijd onderbelicht gebleven.[l]