Margreeth de Jong.
Margreeth de Jong. Margreeth de Jong

Wereldpremière orgelwerk Margreeth de Jong

MIDDELBURG - Op dinsdag 13 augustus zal de Middelburgse Stadsorganist Margreeth de Jong een orgelconcert geven in de Nieuwe Kerk te Middelburg. Aanvang 20 uur.

Zij zal werken spelen van Buxtehude, Bach, Franck, alsmede eigen composities. Als onderdeel hiervan speelt zij de wereldpremière van haar nieuwste orgelwerk, genaamd Fantasia on ‘All People That on Earth Do Dwell’, opus 109, op de melodie van Psalm 134.

Margreeth Chr. de Jong (*1961) sloot in 1986 haar studies aan het Rotterdams Conservatorium af met de diploma’s Kerkmuziek, Docerend Musicus orgel en Uitvoerend Musicus orgel, gewaardeerd met het cijfer 10. Verdere studie volgde bij Guy Bovet in Zwitserland, en bij Jean Langlais en Marie Louise Jaquet Langlais in Parijs, waar zij in 1988 de Prix de Virtuosité behaalde (eveneens met de hoogste waardering). In hetzelfde jaar behaalde ze eerste prijzen op internationale concoursen in Parijs en in Haarlem. In 1994 werd zij met de zilveren medaille onderscheiden. In 2012 werd zij door H.M. de Koningin benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, en in 2014 door de Gemeente Middelburg tot Stadsorganist. Margreeth Chr. de Jong is kerkmusicus van de Nieuwe Kerk te Middelburg. Ze gaf talrijke concerten en maakte radio-, tv- en cd-opnames. Ze doceert aan University College Roosevelt te Middelburg. Als componiste werkt ze in opdracht voor uitgevers in Europa en de USA. Haar oeuvre omvat inmiddels meer dan 100 opus nummers, en haar composities worden wereldwijd uitgevoerd. [l]