Jubileumgebakje 55 jaar Boshut Zoutelande.
Jubileumgebakje 55 jaar Boshut Zoutelande. Boshut Zoutelande

55 jaar Boshut christelijk recreatie/evangelisatiewerk in Zoutelande

ZOUTELANDE - Het is tien uur als de deuren van de Boshut op het veld in Zoutelande open gaan. Een team van vijf jongeren (tussen de 17 en 22 jaar) staat klaar om het ochtendprogramma te beginnen. Buiten zo'n twintig tot dertig kinderen (uit het dorp Zoutelande en van de campings in de omgeving) die dagelijks naar het recreatiegebouw komen om lekker te spelen en te knutselen.

Dat gaat al sinds de oprichting in 1964 zo. Het begon eerst met tenten. Later kwam er een volwaardig houten gebouw te staan inclusief keuken, douche/toilet en slaapkamers voor de teamleden. Inmiddels is er een geheel nieuw verblijf gerealiseerd voor teamleden met een badkamer, vaatwasser en wasmachine. "Daar is de afgelopen jaren steeds meer op in gezet." zegt voorzitter Heiko Strietman van de stichting waar de Boshut onder valt. "Het is belangrijk dat de Boshut meegaat met z'n tijd. In ieder geval qua voorzieningen voor de kinderen en de teamleden." Maar inhoudelijk is er aan de Boshut niet veel veranderd volgens hem. “Dit jaar zijn wij voor het eerst gaan samenwerken met Dabar (landelijk recreatie/evangelisatiewerk). Dat was tweeledig. Om gebruik te maken van elkaars netwerk qua teamleden en om nog bewuster bezig te zijn met het uitdragen van je geloof in woord en daad.”

Want het recreatiewerk is niet alleen puur gericht op het vermaken van kinderen. De Boshut is namelijk opgericht door de kerken uit Zoutelande, Biggekerke/Meliskerke en Koudekerke. En sinds dit jaar werken ze samen met Dabar. "De Boshut is opgericht vanuit de gedachte om op een open en ongedwongen manier de activiteiten aan te bieden vanuit het geloof. Zo begint elke ochtend met het vertellen of uitspelen van een Bijbelverhaal. Maar als kinderen of jongeren zich iets afvragen over het geloof zijn teamleden er ook voor om het gesprek aan te gaan. Actief maar niet proactief. Dus op een ongedwongen en open manier. Dat staat voorop!"

Jubileumdienst

Zondag 4 augustus werd de jubileumdienst in verband met het 55-jarig bestaan van de Boshut door meer dan honderd mensen bezocht. Dit jaar werden er twee weken evangelisatie/recreatiewerk aangeboden. De stichting hoopt daar volgend jaar vier weken van te kunnen maken. “Alles hangt af van teamleden dus ik zou zeggen meld je aan!” aldus Strietman.[l]

Jubileumdienst 55 jaar Boshut.