Stadswandeling Mysterieus Middelburg.
Stadswandeling Mysterieus Middelburg. Foto:

AGENDA

Zomeratelier 2019 'State of Ratio'

13:31 |

Deze zomer organiseert CBK Zeeland voor de dertiende keer een Zomeratelier. Een zestal kunstenaars gebruiken CBK Zeeland als atelier. Iedere kunstenaar werkt gedurende een week aan een wandvullende tekening, sculptuur of installatie. Dit werk is gedurende de resterende looptijd van de tentoonstelling te zien. De laatste zeven weken zijn alle resultaten te bekijken. Gedurende het maakproces kunnen bezoekers het atelier (de tentoonstellingsruimte) bezoeken. Deelnemende kunstenaars: Johan de Wit - 1 t/m 5 juli Oscar Santillan | Vibeke Mascini - 8 t/m 12 juli Claire Harvey - 15 t/m 19 juli John van Oers - 22 t/m 26 juli Tamara Dees - 29 juli t/m 2 augustus. Tijdens het Zomeratelier wordt een publicatie geproduceerd die vrijdag 23 augustus tijdens de finissage wordt gepresenteerd. CBK Zeeland, Balans 17, 4331 BL Middelburg, 0118-611443, info@cbkzeeland.nl, cbkzeeland.nl Openingstijden: maandag t/m vrijdag 9-17 uur eerste zondag van de maand 13.00-17.00 uur.

Foto's en gedichten

10:00 | Bibliotheek van Zeeland

Op het plein van de ZB aan de Kousteensedijk in Middelburg is tot en met 31 augustus de expositie 'Fototaal' te bewonderen. Het is het resultaat van een bijzondere samenwerking tussen dichters en fotografen. Veertien dichters hebben ieder twee gedichten aangeleverd aan een fotograaf van fotoclub FixedFocus. Via een 'speeddate' kwamen deze koppels tot stand. De fotografen maakten hun keuze en gingen op zoek naar inspiratie voor een passende foto. Meer informatie: www.schrijvenenschrappen.nl.

'Mooi Zeeland'

10:00 | Bibliotheek van Zeeland

In de ZB aan de Kousteensedijk in Middelburg is tot en met 31 augustus de expositie 'Mooi Zeeland' te zien. In de foyer hangen pasteltekeningen, aquarellen, olieverfschilderijen, krijt- en zwart-wit-pentekeningen van Leo Burgs. Het Zeeuwse straatbeeld is veel te zien in zijn portfolio. Van Veere zijn er werken te zien in kleur. Daarnaast zijn er bekende Zeeuwse plekjes te zien, zoals de Kuiperspoort in Middelburg.

Expositie Toeristenkerk

11:00 | Toeristenkerk

Van 6 t/m 10 augustus is er een expositie van drie kunstenaars in de Toeristenkerk in Dishoek met als thema "Tekst en Beeld". Beelden, gedichten, keramiek en schilderijen die tekst en beeld in zich verenigen. U vindt de Toeristenkerk aan de Westerscheldelaan in Dishoek. Elke dag open van 11.00-17.00 uur. De toegang is vrij. De exposanten zijn: Dineke Baas keramiek; Bartha Breman beelden, schilderijen; Anita van Meeuwen beelden, gedichten.

Woensdag 7 augustus

Zomerzangavond

20:00 | Dorpskerk

In de Dorpskerk van Aagtekerke wordt op woensdag 7 augustus de derde zomerzangavond van dit zomerseizoen gehouden. Tijdens deze avond kunnen de bezoekers zelf een verzoeknummer indienen vanuit de bundel In deze bundel staan psalmen en gezangen van o.a. Joh. de Heer. De organist Geert Jan Hoekman zal het orgel bespelen en improviseren op bekende liederen. De avond begint om 20.00 uur en de deuren zullen vanaf 19.30 uur geopend zijn voor het publiek. De toegang is vrij, er wordt gecollecteerd voor de familie Rietveld die werkzaam is voor de MAF en voor het diaconaal gastenhuis de Oase in Ouddorp.

Concert in Dorpskerk

20:00 | Dorpskerk

In de Dorpskerk in Oostkapelle is een concert van fluitiste Maaike van der Heijdt en Rien Balkenende op piano. Het begint om 20.00 uur. De toegang is vrij, maar er wordt wel om een vrijwillige bijdrage gevraagd. Meer informatie: www.zomeravondconcerten.com.

Zomeravondconcert

20:30 | Catharinakerk

In de serie Zomeravondconcerten in de monumentale Catharinakerk in Zoutelande is er woensdag 7 augustus een optreden van de groep "JazzGeijn & Co." Voor dit optreden bestaat de groep uit Ton van de Geijn (baritonsax) Ben Boogaard (gitaar) Tony Wesdijk (contrabas) en Frans van Zundert (slagwerk) Het concert begint om 20.30 u. Kerk open vanaf 20.00 u.

Concert trompet en orgel

20:30 | Johanneskerk

In de Johanneskerk te Domburg geven Ab Brouwer en Jan Wisse op woensdag 7 augustus een concert. Ab Brouwer speelt trompet en wordt begeleid door Jan Wisse op het orgel. Zij spelen werken van onder andere Mozart, Albinoni, Lindberg. Het concert wordt besloten met het bekende Concerto pour une Voix van Saint-Preux. Aanvang is 20.30 uur. De toegangsprijs is een vrijwillige bijdrage.

Donderdag 8 augustus

Kijken in kerken en synagoge

13:13 | Wandelkerk

Op de donderdagen in juli en augustus kunt u kennismaken met het religieus erfgoed in Middelburg tijdens de rondleiding "Kijken in kerken en Synagoge'. U bezoekt onder leiding van een gids gedurende anderhalf uur de Abdijkerken, de Katholieke kerk, de Doopsgezinde kerk, de Gasthuiskerk en de Synagoge. Vertrek om 13.30 uur bij de balie in de Wandelkerk (ingang links van de Abdijtoren). Info: Langejanproject.wordpress.com/kerkenpad

Orgelconcert

12:30 | Oostkerk

Het de Rijckere-orgel van de fraaie Oostkerk te Middelburg zal op donderdag 8 augustus worden bespeeld door Gerard Boot uit Middelburg. Het concert begint om 12.30 uur en de toegang is gratis. Het programma vermeld werken van Stölzel, Guilain en Bach.

Orgelconcert

15:00 | Koorkerk

Miniconcert van het Lange Jan Project gegeven door André Poortvliet, kenner en vertolker van de orgelliteratuur van de Barok. Hij speelt stukken van Frescobaldi, Buxtehude en Bach. Donderdag 8 augustus, Koorkerk, aanvang: 15.00 uur, toegang vrij, collecte aan de uitgang. Het Lange Jan Project is een initiatief van de Raad van Kerken Middelburg. Zie voor het concertprogramma en alle andere activiteiten van het LJP: http://langejanproject.wordpress.com.

Zaterdag 10 augustus

Expositie over inundatie

13:30 | Dorpskerk

In de dorpskerk in Aagtekerke is een expositie over de inundatie van Walcheren. Deze is elke zaterdag te zien van 13.30 tot 16.00 uur. Het is 75 jaar geleden dat de zeedijken werden gebombardeerd en dat Walcheren overstroomde, zodat de Duitse soldaten verdreven werden en Walcheren werd bevrijd. De olieverfschetsen geven het moeizame bestaan weer tijdens de zestien maanden durende inundatie.

Kerkopenstelling Odulphuskerk

13:30 | Odulphuskerk

Ook deze zomer is de Odulphuskerk in Meliskerke op de zaterdag geopend. Het begint op zaterdag 6 juli en eindigt op zaterdag 14 september (monumentendag). De kerk is open van 13.30 tot 16.30 uur. Tijdens de braderie op 31 juli en met de kunstroute op 15, 16 en 17 augustus. Ongeveer 10 leden van een Walchers Schilders kollektief exposeren hoofdzakelijk aquarellen. Tijdens de openstelling zal het Weidtman-orgel of het Pels & van Leeuwenorgel worden bespeeld.

Concert Zoutelande

14:30 | Catharinakerk

Cees Sanderse uit Koudekerke concerteert op het Bätz-Witte orgel in de Catharinakerk. Het gratis toegankelijke concert duurt een half uur en Sanderse speelt twee bewerkingen van het oud-Nederlandse volkslied; 'Wien Neêrlands bloed'.


Disco bowlen

20:00 | De Kruitmolen

Na twee succesvolle, gezellige en druk bezochte live disco's met bowlen gaan we met plezier verder hiermee! U kunt natuurlijk ook weer verzoekjes aanvragen bij onze DJ Owen. Hij draait hedendaagse, maar ook muziek uit uw jeugd of met speciale herinneringen. Kom bowlen en luister uw favoriete muziek met gezin, familie, vrienden of kennissen. U kunt bij ons ook darten, poolen of een lekker hapje eten. Wij zien u graag op zaterdag 10 augustus vanaf 20.00 uur bij Bowling "De Kruitmolen", Kruitmolenlaan 129, Middelburg. Reserveren is gewenst. Dit kan via tel. 0118-634862 of Whatsapp: 06-53579017.

Woensdag 14 augustus

Mysterieus Middelburg stadswandeling

19:45 |

Woensdag 14 augustus vindt de eerstvolgende stadswandeling Mysterieus Middelburg plaats onder leiding van schrijver en voormalig stadsdichter Jan J.B. Kuipers. Iedereen kan zich inschrijven. De start is om 19.45 uur voor het oude stadhuis (zijde Vleeshal) op de Markt. De duur van de wandeling is 2 uur. Gids Jan Kuipers vertelt met de nodige kwinkslagen over moordenaars, spoken, arglistige monnikken en pestlijders. Over een mirakelop een brug, een berucht bushokje, de vreemde geschiedenis van een schavot en meer. Boeken kan direct via jjbkuipers@hotmail.com of hmddekker@zeelandnet.nl. Voor groepen vanaf 8 personen via bovenstaande adressen of groepen@vvvzeeland.nl, www.sinisterzeeland.nl

Concert Stichting Oostkapelle Cultureel

20:00 | Dorpskerk

Woensdag 14 augustus heeft de Stichting Oostkapelle Cultureel voor haar laatste concert uitgenodigd: Thorwald Jørgensen - theremin en Kamilla Bystrova aan de vleugel. Zij brengen samen een programma van Glazunov, Auerbach, Paul, Ravel en Cassado. Ook een eigen compositie van Thorwald op zijn bijzondere instrument de theremin: Distant Shores. Een theremin is een elektronisch muziekinstrument dat bespeeld wordt door de afstand tussen de handen en twee antennes te variëren. De speler raakt het instrument niet aan. Enige tijd geleden waren ze bij het programma Podium Witteman en wij zijn zeer verheugd ze nu op ons podium in de Dorpskerk te Oostkapelle te kunnen beluisteren. U bent van harte welkom. Aanvang: 20.00 uur Toegang; vrijwillige bijdrage. www.zomeravondconcerten.com.

Concert Trompet en orgel Trompettist Ab Brouwer.