Stadswandeling Mysterieus Middelburg.
Stadswandeling Mysterieus Middelburg. Foto:

AGENDA

Foto's en gedichten

10:00 | Bibliotheek van Zeeland

Op het plein van de ZB aan de Kousteensedijk in Middelburg is tot en met 31 augustus de expositie 'Fototaal' te bewonderen. Het is het resultaat van een bijzondere samenwerking tussen dichters en fotografen. Veertien dichters hebben ieder twee gedichten aangeleverd aan een fotograaf van fotoclub FixedFocus. Via een 'speeddate' kwamen deze koppels tot stand. De fotografen maakten hun keuze en gingen op zoek naar inspiratie voor een passende foto. Meer informatie: www.schrijvenenschrappen.nl.

'Mooi Zeeland'

10:00 | Bibliotheek van Zeeland

In de ZB aan de Kousteensedijk in Middelburg is tot en met 31 augustus de expositie 'Mooi Zeeland' te zien. In de foyer hangen pasteltekeningen, aquarellen, olieverfschilderijen, krijt- en zwart-wit-pentekeningen van Leo Burgs. Het Zeeuwse straatbeeld is veel te zien in zijn portfolio. Van Veere zijn er werken te zien in kleur. Daarnaast zijn er bekende Zeeuwse plekjes te zien, zoals de Kuiperspoort in Middelburg.

Woensdag 14 augustus

Mysterieus Middelburg stadswandeling

19:45 | Oude stadhuis

Woensdag 14 augustus vindt de eerstvolgende stadswandeling Mysterieus Middelburg plaats onder leiding van schrijver en voormalig stadsdichter Jan J.B. Kuipers. Iedereen kan zich inschrijven. De start is om 19.45 uur voor het oude stadhuis (zijde Vleeshal) op de Markt. De duur van de wandeling is 2 uur. Gids Jan Kuipers vertelt met de nodige kwinkslagen over moordenaars, spoken, arglistige monniken en pestlijders. Over een mirakelop een brug, een berucht bushokje, de vreemde geschiedenis van een schavot en meer. Boeken kan direct via jjbkuipers@hotmail.com of hmddekker@zeelandnet.nl. Voor groepen vanaf 8 personen via bovenstaande adressen of groepen@vvvzeeland.nl, www.sinisterzeeland.nl.

Concert Stichting Oostkapelle Cultureel

20:00 | Dorpskerk

Woensdag 14 augustus heeft de Stichting Oostkapelle Cultureel voor haar laatste concert uitgenodigd: Thorwald Jørgensen - theremin en Kamilla Bystrova aan de vleugel. Zij brengen samen een programma van Glazunov, Auerbach, Paul, Ravel en Cassado. Ook een eigen compositie van Thorwald op zijn bijzondere instrument de theremin: Distant Shores. Een theremin is een elektronisch muziekinstrument dat bespeeld wordt door de afstand tussen de handen en twee antennes te variëren. De speler raakt het instrument niet aan. Enige tijd geleden waren ze bij het programma Podium Witteman en wij zijn zeer verheugd ze nu op ons podium in de Dorpskerk te Oostkapelle te kunnen beluisteren. U bent van harte welkom. Aanvang: 20.00 uur Toegang; vrijwillige bijdrage. www.zomeravondconcerten.com.

Expositie in Aagtekerke

Jacqueline Geluk uit Grijpskerke exposeert met keramiek tot en met zaterdag 17 augustus in Galerie Bank Aagtekerke. Haar inspiratie komt vaak tijdens wandelingen in de natuur. In Bank is ook het werk van de vaste exposanten te zien met schilderijen, glaskunst, beelden (steen), grafisch werk en keramiek met drijfhout. Vrije entree.

Donderdag 15 augustus

Kijken in kerken en synagoge

13:30 | Wandelkerk

Op de donderdagen in juli en augustus kunt u kennismaken met het religieus erfgoed in Middelburg tijdens de rondleiding "Kijken in kerken en Synagoge'. U bezoekt onder leiding van een gids gedurende anderhalf uur de Abdijkerken, de Katholieke kerk, de Doopsgezinde kerk, de Gasthuiskerk en de Synagoge. Vertrek om 13.30 uur bij de balie in de Wandelkerk (ingang links van de Abdijtoren). Info: Langejanproject.wordpress.com/kerkenpad

Orgelconcert in Middelburg

12.30 uur | Oostkerk

Organist Pieter van Dijk (1958), vaste bespeler van het orgel van de Sint Laurenskerk in Alkmaar, is te horen in de Oostkerk. Het programma omvat composities van Johann Sebastian Bach, die zich uitstekend laten vertolken op het mooie de Rijckere-orgel uit 1783. In 2017 startte Van Dijk een opnameproject rond de orgelwerken van J.S. Bach. De eerste vier dubbel cd's met o.a. de Clavierübung III, de Leipziger Choraele en de Neumeister collectie zijn inmiddels verschenen.

Tribute to Woodstock Middelburg

14:00 | Koorkerkplein

Op 15, 16 en 17 augustus, wanneer het op de kop af vijftig jaar geleden is dat in Amerika het legendarische Woodstockfestival plaatsvond, wordt op het gezellige Koorkerkplein in de Middelburgse binnenstad het muziekfestival Tribute to Woodstock Middelburg georganiseerd. Vele, voornamelijk Zeeuwse, artiesten zullen tijdens dit driedaagse festival optreden. Het festival is gratis toegankelijk en duurt van 14.00 tot 22.00 uur. Meer informatie over de bands en over de programmering is te vinden op www.woodstockmiddelburg.nl.

Concert

15:00 | Koorkerk

In het kader van het Lange Jan Project vindt er op donderdag 15 augustus om 15.00 uur een concert plaats in de Koorkerk te Middelburg. Het concert wordt verzorgd door Rudi de Munck (vader), orgel en Lise de Munck (dochter), dwarsfluit. Toegang vrij, collecte aan de uitgang. Het Lange Jan Project is een initiatief van de Raad van Kerken Middelburg. Zie voor het concertprogramma en voor alle andere activiteiten van het LJP: http://langejanproject.wordpress.com.

Vrijdag 16 augustus

Jazzconcert

19:30 | café-restaurant De Boschhoek

De New Orleans Red Beans, een jazzorkest, dat zich toelegt op de vertolking van New Orleans Revival geeft op vrijdag 16 augustus een concert in café-restaurant De Boschhoek te Oostkapelle. Het concert begint om 19.30 uur. De toegang is gratis. De New Orleans Red Beans zijn: Hans Hamelink klarinet, altsax, vocals; Walter van Andel trompet; Dave Senior trombone; Maarten Bruijnes piano; Paul Brandes contrabas en Chritst Vingerhoedts drums.

Zaterdag 17 augustus

Dors- en demonstratiedag

10:00 |

Zaterdag 17 augustus houdt de OTMMZ, (Oude Trekkers en Motorenclub Midden Zeeland), de dorsdag aan de Kadetweg te Serooskerke op Walcheren. Dit is naast de voetbalvereniging Serooskerke aan de N57. Op dit evenement zal een complete dorslijn aanwezig zijn. Uiteraard zijn er veel oldtimer tractoren en werktuigen aanwezig, waarvan diverse aan het werk zijn. De dorsdag begint om 10.00 uur tot 16.00 uur. Zie ook de website: www.trekkermuseum-otmmz.nl.

Kerkopenstelling Odulphuskerk

13:30 | Odulphuskerk

Ook deze zomer is de Odulphuskerk in Meliskerke op zaterdag, nog tot en met zaterdag 14 september (monumentendag). De kerk is open van 13.30 tot 16.30 uur. Ook en met de kunstroute op 15, 16 en 17 augustus. Ongeveer 10 leden van een Walchers Schilders kollektief exposeren hoofdzakelijk aquarellen. Tijdens de openstelling zal het Weidtman-orgel of het Pels & van Leeuwenorgel worden bespeeld. Zaterdag 17 augustus is de vierde zomerzangavond. Tijdens deze avond kunnen de bezoekers zelf een verzoeknummer indienen vanuit de bundel. Organist Jacco Goud bespeelt het orgel. Het begint om 20.00 uur en de toegang is vrij.

Expositie over inundatie

13:30 | Dorpskerk

In de dorpskerk in Aagtekerke is een expositie over de inundatie van Walcheren. Deze is elke zaterdag te zien van 13.30 tot 16.00 uur. Het is 75 jaar geleden dat de zeedijken werden gebombardeerd en dat Walcheren overstroomde, zodat de Duitse soldaten verdreven werden en Walcheren werd bevrijd. De olieverfschetsen geven het moeizame bestaan weer tijdens de zestien maanden durende inundatie.

Live disco met bowlen

20:00 | De Kruitmolen

U heeft niets te doen met regenachtig weer of zoekt een leuk en gezellig avondje uit met uw gezin, familie, vrienden of kennissen? Kom gezellig naar Bowling “De Kruitmolen” voor een lekker potje bowlen met live disco muziek verzorgd door DJ Owen. Hij draait verzoekjes en zowel oude als nieuwe hits! Onze DJ is weer aanwezig op zaterdag 17 augustus vanaf 20.00 uur aan de Kruitmolenlaan 129 in Middelburg! Reserveren is gewenst, maar u kunt altijd binnen lopen voor een plekje om te bowlen, poolbiljart te spelen, darten of een lekker hapje te eten! Info via 0118-634862 of 06-53579017.

21e Solexrace in Biggekerke

16:00 |

Zaterdag 17 augustus staat de 21e solexrace in Biggekerke op het programma. Vanaf 16 uur zullen de snelle specials, ludieke rijders en oldtimer brommers hun opwachting maken in de diverse manches. Na de prijsuitreiking zal DJ Timski de feestavond inluiden. Toegang is gratis!

Maandag 19 augustus

Expositie Mariken de Goede

12:00 |

Ruim een week strijkt Beeld en Woord kunstenaar Mariken de Goede neer in de kapel van Hoogelande. Elk jaar is de kunstenaar op Walcheren te vinden om uit te waaien, inspiratie op te doen en te mijmeren bij de mooie kapel. Er zijn zelfs portretten uit Zeeuwse klei. Dit jaar staan de natuur- stenen beelden buiten voor de kapel en binnen stap je eigenlijk het schetsboek van de kunstenaar binnen. En dat zijn geen bladzijden maar beeldjes. Ruim 100 schetsen in klei. Geopend dagelijks van 12.00 tot 17.00 uur van 19 t/m 27 augustus. De kunstenaar is zelf aanwezig. Hakt aan een beeld maar is uiteraard bereid de beitels te laten rusten; een praatje te maken, toelichting te geven of een gedicht voor te dragen. www.marikendegoede.nl.

Dinsdag 20 augustus

Orgelconcert

20:00 | Nieuwe Kerk

Op dinsdag 20 augustus geeft de beroemde organist Gerben Mourik een concert in de Nieuwe Kerk te Middelburg, aanvang 20 uur, kinderen gratis. Het programma vermeldt werken van Guilmant (Sonate 8), Rheinberger en een improvisatie. Gerben Mourik is organist te Oudewater.

Woensdag 21 augustus


Polderhuisdag

11:00-17:00

Rondom museum het Polderhuis in Westkapelle is van alles te doen. Er is een markt, muziek, kinderactiviteiten, vele vliegers en babbelaars bakken. De Wasschappelse Heiploeg verzorgt een demonstratie over hoe vroeger de paalhoofden werden gezet.

Solexrace in Biggekerke op zaterdag 17 augustus.