Jongeren maken hun eigen zonnepanelen. FOTO WILBERT DEN BESTEN
Jongeren maken hun eigen zonnepanelen. FOTO WILBERT DEN BESTEN Wilbert den Besten

YESC Roadshow van start

MIDDELBURG -De Roadshow van de Young Energy Society Challenge (YESC) is van start gegaan bij middelbare school CSW de Perre in Middelburg. De Roadshow startte in de aula van de school met een interactieve bijeenkomst over de energietransitie. Tijdens de Roadshow bezoekt YESC van 21 augustus tot en met 2 oktober 16 middelbare scholen.

De leerlingen van de school waren vervolgens in groepen welkom in de energietransitie-bus. De bus stond van 9.00 uur tot 16.00 uur bij de school, waar verschillende klassen de les in de bus volgden. Hier leerden zij over duurzame energiebronnen en maakten ze hun eigen mini-zonnepaneel. Een meting buiten de bus in de zon wees het duo aan met het beste zelfgemaakte zonnepaneel. De “Jouw Energie van Morgen” truck is een initiatief van de Faculteit Science and Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen, GasTerra, Gasunie en Nouryon en laat scholieren kennis maken met toekomstige energiescenario’s om zo scholieren te interesseren voor natuurwetenschappelijke technische opleidingen.

Terwijl de ene klas een les volgde in de bus, kregen andere klassen in de school een debatles van YESC. In deze les werd gediscussieerd over de energietransitie. Met het bezoek aan de scholen stimuleert YESC de leerlingen na te denken over de energietransitie, en inzendingen te bedenken voor de prijsvraag. De YESC is de prijsvraag van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen die jongeren oproept mee te denken over de energietransitie. De prijsvraag luidt: Hoe versnellen wij de energietransitie in Zeeland? Voor winnende ideeën zijn verschillende prijzen beschikbaar gesteld. De prijsvraag wordt financieel mogelijk gemaakt door de Stichting Zeeuwse Publieke Belangen. Naast de Roadshow organiseert YESC andere activiteiten die te vinden zijn op www.yesc.nl [l]