Catchy, het feest zonder alcohol.
Catchy, het feest zonder alcohol. Foto:

AGENDA

Zomeratelier 2019 'State of Ratio'

13:00 | CBK Zeeland

Deze zomer organiseert CBK Zeeland voor de dertiende keer een Zomeratelier. Een zestal kunstenaars gebruiken CBK Zeeland als atelier. Iedere kunstenaar werkt gedurende een week aan een wandvullende tekening, sculptuur of installatie. Dit werk is gedurende de resterende looptijd van de tentoonstelling te zien. De laatste zeven weken zijn alle resultaten te bekijken. Gedurende het maakproces kunnen bezoekers het atelier (de tentoonstellingsruimte) bezoeken. Tijdens het Zomeratelier wordt een publicatie geproduceerd die vrijdag 23 augustus tijdens de finissage wordt gepresenteerd.
CBK Zeeland, Balans 17, 4331 BL Middelburg, 0118-611443, info@cbkzeeland.nl, cbkzeeland.nl Openingstijden: maandag t/m vrijdag 9-17 uur eerste zondag van de maand 13.00 - 17.00 uur

Foto's en gedichten

10:00 | Bibliotheek van Zeeland

Op het plein van de ZB aan de Kousteensedijk in Middelburg is tot en met 31 augustus de expositie 'Fototaal' te bewonderen. Het is het resultaat van een bijzondere samenwerking tussen dichters en fotografen. Veertien dichters hebben ieder twee gedichten aangeleverd aan een fotograaf van fotoclub FixedFocus. Via een 'speeddate' kwamen deze koppels tot stand. De fotografen maakten hun keuze en gingen op zoek naar inspiratie voor een passende foto. Meer informatie: www.schrijvenenschrappen.nl.

'Mooi Zeeland'

10:00 | Bibliotheek van Zeeland

In de ZB aan de Kousteensedijk in Middelburg is tot en met 31 augustus de expositie 'Mooi Zeeland' te zien. In de foyer hangen pasteltekeningen, aquarellen, olieverfschilderijen, krijt- en zwart-wit-pentekeningen van Leo Burgs. Het Zeeuwse straatbeeld is veel te zien in zijn portfolio. Van Veere zijn er werken te zien in kleur. Daarnaast zijn er bekende Zeeuwse plekjes te zien, zoals de Kuiperspoort in Middelburg.

Woensdag 28 augustus

Apollo speelt in Johanneskerk

20:30 | Johanneskerk

De serie zomeravondconcerten in de Johanneskerk aan de Markt in Domburg is alweer bijna ten einde. Zoals al jaren traditie is zal Muziekvereniging Apollo woensdag 28 augustus de serie afsluiten. Apollo zal een mix van verschillende muziekstijlen ten gehore brengen, gespeeld door het complete ensemble of een kleiner ensemble. U kunt luisteren naar: Sechs Intraden, Bist du bei mir, At the Circus uit Suite no.8, Windows of the World, Quiet Number, Serenade in Mambo, Spanish Eyes en anderen. Het concert begint om 20.30 uur.

Zomeravondconcert

20:30 | Catharinakerk

Woensdag 28 augustus is er weer een zomerconcert in de Catharinakerk in Zoutelande met Sander van Marion op het orgel en Ankie Kaljouw op de panfluit. De organist is bezig aan zijn afscheidstournee. Tijdens zijn concerten neemt Sander van Marion de luisteraars graag mee op zijn muzikale wereldreis van veel hoogtepunten en prachtige herinneringen aan bijzondere plaatsen en unieke orgels. Sander bespeelt het orgel als een orkest, laat er veel verschillende stemmen van horen. Het geldt als zijn missie de sprankelende kant van het orgel te laten beleven. Ankie Kaljouw ontdekte op latere leeftijd de mooie klank van de panfluit, en dit groeide uit tot haar grote passie: het bespelen ervan. Ze speelt in het Balkanensemble van de Haagse Muziekacademie o.l.v. Mihai Scarlat. Een gevarieerd programma van geestelijke liederen, klassieke muziek en Roemeense volksmuziek samengesteld. Locatie: Catharinakerk Zoutelande. Aanvang concert 20.30u.

Donderdag 29 augustus

Kijken in kerken en synagoge

13:13 | Wandelkerk

Op de donderdagen in juli en augustus kunt u kennismaken met het religieus erfgoed in Middelburg tijdens de rondleiding "Kijken in kerken en Synagoge'. U bezoekt onder leiding van een gids gedurende anderhalf uur de Abdijkerken, de Katholieke kerk, de Doopsgezinde kerk, de Gasthuiskerk en de Synagoge. Vertrek om 13.30 uur bij de balie in de Wandelkerk (ingang links van de Abdijtoren). Info: Langejanproject.wordpress.com/kerkenpad

Miniconcert

15:00 | Koorkerk

Het miniconcert van het Lange Jan Project wordt verzorgd door Gerard Boot. Gerard treedt op als organist in Middelburg, Veere en Baarland. In die laatste plaats heeft hij de zorg (hoede) over het Moreau-orgel. Plaats: Koorkerk; 29 augustus, aanvang: 15.00 uur. Toegang vrij, collecte aan de uitgang. Het Lange Jan Project is een initiatief van de Raad van Kerken Middelburg. Zie voor het concertprogramma en alle andere activiteiten van het LJP: http://langejanproject.wordpress.com.

Vrijdag 30 augustus

Het feest zonder alchohol

19:00 | Café 't Schuttershof

Vrijdag 30 augustus keert Catchy terug in café 't Schuttershof in Middelburg. Het allerleukste frisfeest voor jongeren tussen de 12 en 17 jaar. Je leest het goed, er wordt geen alcohol geschonken, enkel fris! De jongeren geven aan dat er te weinig evenementen plaats vinden in de buurt. De optredens worden verzorgd door niemand minder dan Tajoela (bekend van o.a. zijn eigen YouTube kanaal) komt langs. Quincy Wilson (bekend van The House of Talent) zal de lekkerste nummers draaien. Donson gaat zorgen voor de goede sfeer. Team Peach is aanwezig en many more! De deuren openen om 19.00 uur en sluiten om 23.30 uur.

Nachtvlindernacht

20:30 | Imkerij Poppendamme

De vlinder en libellen werkgroep organiseert, op 30 augustus, samen met de Imkerij Poppendamme de Nationale Nachtvlindernacht. De avond begint om 20.30 uur de toegang is gratis. De aanwezigen mogen meehelpen vlinders vangen en dat is een hele belevenis. Van de vlinderwerkgroep zijn de heren Kees Los en Jan van Belzen aanwezig. Het adres is Imkerij Poppendamme Poppendamseweg 3, 4364 SL, Grijpskerke. Op de web van de vlinderstichting zijn alle excursie punten vermeld.

Zaterdag 31 augustus

Rommelroute Klarenbeek

10:00 | Wijkvereniging Klarenbeek

Zaterdag 31 augustus organiseert wijkvereniging Klarenbeek van 10.00 tot 16.00 uur een rommelroute. Alle straten binnen de Middelburgse wijk Klarenbeek konden zich hiervoor opgeven. Spullen worden verkocht vanuit garages, vanaf de oprit of op de stoep. Alle verkooppunten staan inmiddels op de plattegrond: http://bit.do/e5pw5 De plattegronden worden uitgedeeld vanaf 10.00 uur bij supermarkt Jumbo aan de Sir Winston Churchilllaan.

Rommelroute Klarenbeek

10:00 | wijk Klarenbeek

Op zaterdag 31 augustus organiseert wijkvereniging Klarenbeek van 10.00 tot 16.00 uur een rommelroute. Alle straten binnen de Middelburgse wijk Klarenbeek kunnen hieraan meedoen. U kunt eenvoudig uw spullen vanuit uw garage, vanaf de oprit of stoep te koop aanbieden. Aanmelden als verkooppunt is mogelijk door een mail te sturen naar ons mailadres: wijkverenigingklarenbeek@hotmail.nl (LET OP: niet .com). Vermeld bij de opgave uw naam, straat en huisnummer. De bedoeling is om de route te starten bij supermarkt Jumbo aan de Sir Winston Churchilllaan. Daar worden de plattegronden met de verkooppunten uitgedeeld.

Kerkopenstelling Odulphuskerk

13:30 | Odulphuskerk

Ook deze zomer is de Odulphuskerk in Meliskerke op de zaterdag geopend. Het begint op zaterdag 6 juli en eindigt op zaterdag 14 september (monumentendag). De kerk is open van 13.30 tot 16.30 uur. Tijdens de braderie op 31 juli en met de kunstroute op 15, 16 en 17 augustus. Ongeveer 10 leden van een Walchers Schilders kollektief exposeren hoofdzakelijk aquarellen. Tijdens de openstelling zal het Weidtman-orgel of het Pels & van Leeuwenorgel worden bespeeld.

Expositie over inundatie

13:30 | Dorpskerk

In de dorpskerk in Aagtekerke is een expositie over de inundatie van Walcheren. Deze is elke zaterdag te zien van 13.30 tot 16.00 uur. Het is 75 jaar geleden dat de zeedijken werden gebombardeerd en dat Walcheren overstroomde, zodat de Duitse soldaten verdreven werden en Walcheren werd bevrijd. De olieverfschetsen geven het moeizame bestaan weer tijdens de zestien maanden durende inundatie.

Orgelconcert

14:30 | Catharinakerk

Zaterdagmiddag 31 augustus geeft de jonge organist Vincent de Ridder uit Arnemuiden om 14.30u een orgelconcert op het Bätz-Witte orgel in de Catharinakerk van Zoutelande. Vincent de Ridder specialiseert zich in de kunst van het improviseren. Die improvisatiekunst brengt hij in de praktijk als organist van onder andere de Hervormde kerk in Arnemuiden, maar ook tijdens concerten. Op het programma staan een paar zeer fraaie werken. Zo speelt hij het eerste deel uit het Concerto in a van Vivaldi, wat vervolgens bewerkt is voor orgel door Johann Sebastian Bach. Ook speelt hij een bewerking van psalm 150 van Toon Hagen. Dit feestelijke stuk schreef hij ter gelegenheid van de vrijating van Nelson Mandela. Info: www.vincentderidder.nl Het concert is de afsluiting van de Open Kerk en duurt een half uur. De toegang is vrij, maar bij de uitgang wordt gecollecteerd voor het onderhoud van kerkgebouw en orgel.

Zondag 1 september

Expositie van Tonha Schot bij Padma Zeeland

13:00 | Padma Zeeland

Tonha Schot exposeert schilderijen gemaakt met de Aboriginal dotpainting techniek. Ze werkt hoofdzakelijk met acryl en pastel, op canvas maar ook op hout en steen. Tijdens de Kunst- en Cultuurroute Middelburg op zondag 1 september is Tonha Schot in Padma aanwezig. Bezoekers zijn die dagen welkom aan de Verwerijstraat 51A in Middelburg.

Informele dienst Soefi Centrum

11:00 | Het Pand

Zondag 1 september houdt het Soefi centrum Zeeland een informele dienst die voor iedereen vrij toegankelijk is. Inspiratie en verdieping wordt gehaald uit de boeken van de grote religieuze tradities en er wordt geput uit Soefi literatuur. Zie eventueel www.soefi.nl of bel 06-40556131. Voedsel voor de ziel, mogelijkheid tot gesprek, koffie thee na afloop in een open sfeer. Spreker: Jaap/Sabir Dekker. Onderwerp: Unio mystica. Tijd: 11.00 uur. Adres: kerksteeg 5 Middelburg.