Locust | Ingrid Rollema
Locust | Ingrid Rollema Eric de Vries fotografie

Ingrid Rillema met 'Locust' in ruimteCAESUUR

MIDDELBURG - Op zaterdag 2 september is de tentoonstelling Locust van Ingrid Rollema in ruimteCAESUUR geopend. Locust is onderdeel van Blinded by the Light; een onderzoek naar beeld, licht en ruimte door beeldend kunstenaar Ingrid Rollema en geluids- en lichtontwerper Jorg Schellekens.

Rollema over dit werk: ‘De aanleiding voor het werk Blinded by the Light is de rol die de ‘menselijke conditie' speelt bij klimaatsverandering. Het lijkt er steeds meer op dat de mens een ondoordachte en kortzichtige rol speelt. In het verlengde van de enorme technische mogelijkheden blijft de manier waarop wij mensen ons in essentie gedragen primitief. Het deel van de mensheid dat bijdraagt aan klimaatsverandering lijkt hoofdzakelijk gedreven door hebzucht, rücksichtslos consumeren en gebruiken, zonder vooruit te kijken. De menselijke conditie wordt in Blinded by the Light verbeeld door De Sprinkhaan. De titel Blinded by the Light is gekozen omdat de mens bij het aanpakken van de climate change zich gedraagt als een dier, dat verstijft blijft staren in de koplampen van een auto die aan komt razen, zonder adequaat te reageren.

Met alle mogelijkheden die er zijn, en de ontwikkelingen die de techniek te bieden heeft binnen de kunsten, lijkt het mij relevant om de plek en kracht van het klassieke driedimensionale beeld te bevragen. In de klassieke oudheid was het beeld (de totem) niet de stellvertreter (intermediair tussen goden en mensen) maar ‘het heilige’ zelf. Ik zou graag willen dat het beeld in staat is om zichzelf te tonen en gelijktijdig impliciet en expliciet de achterliggende beelden, in dit geval de nachtmerrie, weer te geven. Via dit denken kom ik bij uit bij ‘licht’. Licht hoort bij het element vuur. Licht maakt zichtbaar. Het is door het licht dat we kunnen zien en begrijpen en de dingen de wereld in komen. “Nooit eerder werden drie van de vier elementen zo bedreigd. De lucht wordt vermoord door luchtvervuiling en stijgend CO2-gehalte. Het water vervuilt en wordt steeds schaarser. Door de warmte droogt de aarde. Alleen het vuur triomfeert”. Ik zie het licht als een essentieel onderdeel van de installatie met een eigen betekenis als eigenschap van vuur.

Er is een bronzen Sprinkhaan opgesteld en zó belicht dat de schaduwen bewegen. De grote schaduwen bewegen zich door elkaar heen over wand en plafond. Alles voltrekt zich in een rustig tempo en serene stilte die we ons voorstellen bij ‘de droom’. De schaduwen kruipen onverstoorbaar voort over muur en plafond. De kennis en kunde om de droom uit te voeren liggen bij Jorg Schellekens. Jorg Schellekens (1979) is een geluids- en lichtontwerper. De kern van zijn werk ligt bij het ontwikkelen van geluids- en lichtontwerpen voor theater, dans, muziek en beeldende kunst. Jorg heeft een lang lopende samenwerking met Rana Hamadeh, (winnende inzending voor de Prix de Rome 2017). Op de afgelopen Praagse Quadriënnale voor theatervormgeving is werk van hem gepresenteerd in het kader van de Sound Kitchen.

Het artistieke doel is het blijven onderzoeken en experimenteren om het stilstaande beeld van relevante betekenis te voorzien in relatie tot prangende vragen in de huidige tijd en dat publiekelijk te delen. Zie www.Theatreofwrongdecisions.com Beeld als vermaterialiseerde denkkracht.’

De tentoonstelling Locust staat t/m 19 oktober 2019. [l]