Yücel Yurdem maakt weken van tachtig uur, maar dat heeft geen invloed op zijn humeur. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN
Yücel Yurdem maakt weken van tachtig uur, maar dat heeft geen invloed op zijn humeur. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN Foto: Edwin Mijnsbergen

'Ik wilde altijd al een eigen zaak beginnen'

MIDDELBURG - De kreet ‘Wij zijn de stad’ kent iedereen in Middelburg, maar wie zijn ‘wij’? In de rubriek ‘Zij zijn de stad’ zet Edwin Mijnsbergen bekende en minder bekende Middelburgers in de schijnwerpers. Op zijn geheel eigen wijze beschrijft hij wie zij zijn, wat zij hebben met de stad en met hun stadsgenoten. Deze week: Yücel Yurdem.

DOOR EDWIN MIJNSBERGEN


”De zaak is nu een succes, maar daar hebben we hard voor moeten werken hoor.” Yücel Yurdem is een rustige en bescheiden man, maar als het gaat om zijn zaak, Pizza Amore op de Vlasmarkt in Middelburg, verandert zijn toon soms een beetje. Hij is zeer betrokken bij de grillroom en pizzeria die hij in 2011 begon en trots op de dingen die hij en zijn familie sindsdien bereikt hebben. En geloof maar dat er hard gewerkt wordt. Behalve uitbater van de grillroom is Yücel ook docent bij Scalda. Hij werkt zeker tachtig uur per week. Het mooie is dat je als klant nooit merkt dat Yücel zulke lange dagen maakt. Hij oogt zelden vermoeid en is altijd vriendelijk en vrolijk. Ook als je op een drukke zaterdagnacht, als de pizzeria vol uitgaanspubliek zit, een broodje shoarma bestelt, maakt hij tijd voor je vrij. Als het werk het toelaat is hij zelfs niet te beroerd om met je te bomen over onderwerpen als de geschiedenis van het Koerdische volk. Als docent legt Yücel graag dingen uit. Hoe krijgt hij dat voor elkaar? Yücel lacht. "Ik heb altijd een brede interesse gehad en ik was vroeger al een gedreven leerling. Ik ben geboren en opgegroeid in Batman, een stad in Zuidoost-Turkije. Op de MBO-opleiding die ik daar volgde kreeg ik een eervolle vermelding voor al mijn inzet. Daar ben ik nog steeds trots op."

Familie
Yücel denkt met plezier terug aan zijn jeugd. Batman, een stad die ongeveer 350.000, vooral Koerdische, inwoners telt, is voor altijd in zijn hart gesloten. Er woont nog veel familie en vrienden. Toch besloot hij in 1993, toen hij nog minderjarig was, zijn vader en oudere broer achterna te reizen naar Middelburg. Op die leeftijd kon dat zonder in het bezit te zijn van een Nederlands paspoort. Zijn vader was jaren eerder al naar Nederland vertrokken, om te werken bij de Vitrite, maar zijn moeder zag emigratie niet zitten. “In Turkije heb je meestal een kruiwagen nodig om ergens binnen te komen, in Nederland heeft iedereen met gelijkwaardige diploma’s dezelfde kansen op een baan. Dat gaf voor mij de doorslag. Dat het in die tijd erg onrustig was in ons gebied speelde ook een rol. Begin jaren '90 werden er dagelijks mensen doodgeschoten in Batman.”
Yücel leerde in Nederland meteen de taal. “Dat vond ik belangrijk, ja. Ik volgde zes maanden lang een cursus aan de voormalige ROC en deed vervolgens een verkorte MBO-opleiding ondernemersmanagement. Na mijn diploma in 2000 kon ik meteen aan de slag als filiaalmanager bij de Marca in Vlissingen. Later stapte ik over naar Cool Cat. Ik vond het leuk werk, maar toen ik in 2011 de kans kreeg de grillroom over te nemen twijfelde ik geen moment. Als eigenaar van een zaak doe je feitelijk hetzelfde als een filiaalmanager, met dat verschil dat de winst voor jezelf is, en niet voor je werkgever. Waarom zou je het dan niet doen? Ik wilde sowieso altijd al een eigen zaak beginnen.”
Volgens Yücel was de begintijd best moeilijk, maar hij zette door en bouwde Pizza Amore uit tot de populaire zaak die het nu is. Het pand liet hij grondig verbouwen. Hij investeert regelmatig in nieuwe apparatuur. De drie broers van Yücel werken ook in de grillroom, maar zijn vrouw Gulseran niet. “Ze komt wel uit een ondernemende familie, maar we zijn wat dat betreft best traditioneel. Ze is huisvrouw en zorgt voor onze drie kinderen. Maar reken maar dat ik ook dol ben op het gezinsleven. Nu is de tijd er nog niet rijp voor, maar op de langere termijn ga ik misschien wel op zoek naar een nieuwe uitdaging, die het mogelijk maakt dat ik meer tijd aan m’n gezin kan besteden. Dat wil ik graag. Ik ben nooit zo’n uitgaanstype geweest, ik opereer liever een beetje op de achtergrond. Behalve op de werkvloer dan toch, haha.”[l]