FOTO'S HANS COLIJN
FOTO'S HANS COLIJN Foto: Hans Colijn,

Koning opent herdenkingsjaar in Terneuzen

TERNEUZEN - Koning Willem-Alexander heeft zaterdag in Terneuzen het herdenkingsjaar 75 Jaar Bevrijding geopend.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De koning en zijn vrouw Máxima waren aanwezig bij de herdenking van de Slag om de Schelde aan de oevers van de Westerschelde, net als het Belgische koningspaar Filip en Mathilde, minister-president Mark Rutte, minister Ank Bijleveld van Defensie, staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en acht veteranen uit het buitenland die betrokken waren bij de gevechten in het najaar van 1944.

Vrijheid

In zijn speech bedankte Rutte de oud-strijders en benadrukte nogmaals hoe belangrijk vrijheid is. De koning opende het jaar door een grote scheepsbel te luiden. Naast de officiële plechtigheid was er zaterdag van alles te doen in Terneuzen. Zo was er een grote vrijheidsboulevard met exposities en verhalen over de Tweede Wereldoorlog en vrijheid, waren er optredens van onder anderen Maan en Van Velzen en was er een vlootschouw.

Zowel in Zeeland als op de Brabantse Wal zijn er de komenden maanden tal van activiteiten in het kader van de herdenking van de Slag om de Schelde. Een overzicht hiervan is te vinden op www.75jaarvrijheidinzeeland.nl en www.bevrijdingsbrabantsewal.nl.

Geallieerden

De Slag om de Schelde begon op 2 oktober 1944 en duurde 85 dagen. Er vielen duizenden slachtoffers bij de strijd die draaide om het veiligstellen van de aanvoerroute naar de haven van Antwerpen. Voor de geallieerden was dat van groot belang om de rest van Nederland te kunnen bevrijden. De Slag om de Schelde geldt als één van de zwaarste gevechten tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar is lang onderbelicht gebleven.[l]

Schrijvers Hans Sakkers en Tobias van Gent signeren zaterdag in Goes hun boek 'De Slag om de Schelde'. Het is het standaardwerk over het vergeten gevecht in de Tweede Wereldoorlog. Sakkers en Van Gent zijn van 14.00 uur tot 15.30 uur aanwezig in boekhandel Het Paard van Troje aan de Lange Vorststraat in Goes.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding