Ionne van Laar (l) overhandigt Karmi Depasse haar kwalificatiecertificaat. FOTO JOLIJN PIKKAART
Ionne van Laar (l) overhandigt Karmi Depasse haar kwalificatiecertificaat. FOTO JOLIJN PIKKAART Jolijn Pikkaart

Lutem viert groepsweekend op Scoutcentrum Zeeland

VEERE - Tijdens het groepsweekend van Scouting Lutemgroep uit Middelburg zijn 8 meiden overgevlogen van de ene speltak naar de andere. Daarnaast kreeg Karmi Depasse als eerste leidster van de groep haar leidingkwalificatiecertificaat uitgereikt uit handen van de praktijkbegeleider.

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Het groepsweekend liep van vrijdagavond tot zondagmiddag en vond plaats op Scoutcentrum Zeeland. Op zaterdag waren ook de ouders aanwezig voor een heuse familiedag, waarbij er veel werd gezeild in de blauwe Lutemvletten, pizzatjes op een kampvuur werden gebakken en over het gehele Scoutcentrum werd gezocht naar geocashes, waar letters in zaten waar een woord mee moest worden gepuzzeld. De middag werd afgesloten met het jaarlijkse overvliegen. Veel scoutinggroepen staan uitgebreid stil bij het moment dat de oudste leden van een speltak (subgroep) overvliegen naar de volgende speltak. Twee Dolfijnen van 11 jaar waren klaar om naar de zeeverkenners te gaan. Ze moeten samen op een surfplank van de ene steiger naar de andere peddelen. Dat op zich is niet zo moeilijk, daarom kregen ze de opdracht ‘hoofd schouders knie en teen’ te zingen en dansen, wat uiteraard gepaard gaat met frisse een duik in het koude Veerse Meer. Eenmaal aangekomen bij de andere steiger werden de meisjes warm ontvangen door de zeeverkenners. De oudste Zeeverkenners en Wilde Vaart vlogen ook over. Hun opdracht was het al zeilend omslaan met een lelievlet en die vervolgens leeg hozen. Toen de taken volbracht waren en de overvliegers waren opgewarmd onder de douche, kon de barbecue beginnen.

Scouting Academy
De familiedag werd afgesloten rond de vlaggenpaal, waar de Lutemvlag gestreken werd. Ionne van Laar is praktijkbegeleidster van de groep en had nog een verrassing voor een van de leidsters, Karmi Depasse. Gedurende een jaar heeft Ionne Karmi begeleidt bij het ontwikkelen en behalen van de benodigde competenties om gekwalificeerd leidinggevende te worden. In de vijf jaar dat Karmi leidster is bij de zeeverkenners heeft ze veel ervaring en kennis opgedaan en bij de Zeeuwse Scouting Academy verschillende workshops gevolgd. Ook haar competenties die ze buiten scouting heeft opgedaan zijn gewaardeerd. Ionne en Karmi hebben alles in kaart gebracht en de competenties laten toetsen door een praktijkcoach van Scouting Regio Zeeland, de organisatie die verantwoordelijk is voor het uitreiken van kwalificaties aan vrijwilligers. De Scouting Academy verzorgt onder andere workshops en trainingen aan Zeeuwse scoutinggroepen. De trainingen helpen de vrijwilligers bij hun ontwikkeling, zodat ze voldoende deskundigheid op zak hebben om hun taak binnen scouting te vervullen.

Meer informatie over de Lutem en een uitgebreider verslag van het groepskamp is te lezen op: www.lutem.nl [l]