'Wat weten we over de mens Jezus?'

MIDDELBURG - Binnen de Westerse geschiedenis is Jezus van Nazareth zonder twijfel de meest invloedrijke persoon geweest. Uit zijn prediking ontstond een wereldreligie die een Westerse ethiek deed ontkiemen en die de wetenschappen en kunsten liet opbloeien.

Maar wat weten we eigenlijk over de mens Jezus? De beeltenis van de bleke halfgod aan het kruis is overal in het Westen te vinden maar in hoeverre is dat beeld historisch correct? Onderzoek vanuit diverse wetenschappelijke disciplines toont aan dat waar het Jezus van Nazareth betreft feit en fictie op fascinerende wijze met elkaar verstrengeld zijn.

In deze boeiende lezing, op 2 oktober om 20.00 uur in de Oostkerk te Middelburg, neemt Joël Mommers u mee terug naar de 1e eeuw van onze jaartelling en presenteert hij in woord en beeld wat de wetenschap heeft kunnen achterhalen over Jezus en welke boodschap hij predikte. Het is een toegankelijk verhaal voor iedereen - gelovig of niet gelovig – en zit boordevol verrassingen.
In chronologische volgorde bespreekt Mommers het levensverhaal van Jezus a.d.h.v. de evangelies en duidt dit in de sociaal politieke en historische context van Jezus’ tijd. Hierbij presenteert hij een rijkdom aan wetenschappelijke ontdekkingen die verduidelijken wie Jezus van Nazareth was en op welke manier dit zijn neerslag vond in de teksten van de evangelisten.

Joël Mommers (theoloog op sneakers) weet de kluwen van feit en fictie op begrijpelijke en boeiende wijze te ontwarren. Door een combinatie van wetenschap en anekdotes reconstrueert hij het historische leven van Jezus van Nazareth en beschrijft kleurrijk wat tweeduizendjaar geleden (bijna) waargebeurd is. [l]