Zaterdag is het open dag bij het azc. FOTO COA
Zaterdag is het open dag bij het azc. FOTO COA Foto: COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers)

College wil azc Middelburg langer open houden

MIDDELBURG - Het Middelburgse college van burgemeester en wethouders is positief over het verzoek van het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) om het asielzoekerscentrum in Middelburg open te houden tot juli 2025. De gemeenteraad behandelt het verzoek in oktober. Zaterdag is het open dag bij het azc.

DOOR BRITTA JANSSEN

De gemeente heeft evaluatieoverleg gehad met onder andere omwonenden, (oud)bewoners van het azc en de politie, liet een gemeentewoordvoerder vorige week weten. 'Naast positieve reacties zijn er verbeterpunten genoemd. De belangrijkste verbeterpunten zijn dat de veiligheidsmaatregelen aangescherpt moeten worden en de samenstelling van de groep asielzoekers anders moet. De asielzoekers uit veilige landen veroorzaken overlast.' Ook is er meer integratie en participatie van asielzoekers in Middelburg gewenst. Met onder meer open dagen en communicatie met de buurt na incidenten moet de communicatie verbeteren. Ook moet er duidelijkheid komen over de invulling van het azc-gebouw na 2025.

Incidenten
'Begin dit jaar nam het aantal incidenten flink toe.' Daarom worden bewaking en beveiliging opgeschroefd. 'Ook vraagt het college het COA om het aantal asielzoekers uit veilige landen tot nul terug te brengen. Hierover kan het COA geen harde toezeggingen doen.' Het COA heeft de wettelijke taak mensen die asiel aanvragen op te vangen.
Om het aantal te incidenten te verminderen zijn er onder meer kamer- en tassencontroles. 'Overlastgevende asielzoekers worden overgeplaatst naar een zogenaamde extra begeleiding- en toezichtlocatie.' Ook willen b&w dat het COA de mogelijkheid voor een camerasysteem met gezichtsherkenning onderzoekt.
De Middelburgse wethouder Chris Dekker zegt dat de gemeente de overeenkomst met het COA in het uiterste geval kan opzeggen als het COA zich niet aan de afspraken houdt. 'Wij vinden dat een azc past bij Middelburg, maar willen borgen dat het prettig en veilig wonen en werken blijft rond het azc. De maatregelen werpen hun vruchten af. Dat geeft vertrouwen voor de komende vijf jaar. Daarnaast blijven we de overlast monitoren.'

Toekomst
Momenteel verblijven er minder asielzoekers in het azc dan normaal, omdat het centrum in afwachting is van de komst van asielzoekers uit Goes. Het azc in Goes sluit in november en de gezinnen met kinderen die in Middelburg naar school gaan, op het TEC (Taal Expertise Centrum) en de ISK (Internationale Schakelklas), komen binnenkort naar Middelburg. Het gaat volgens Middelburg om 70 mensen.
Volgens afspraak sluit het azc aan de Laurens Stommesweg in Middelburg na 2025, aldus de gemeente. Ze wil de komende jaren met omwonenden een goede invulling van de locatie bepalen. 'Het COA wil toewerken naar één, wat grotere 'kernlocatie-AZC' in Zeeland, in plaats van meerdere kleinere centra. Zij wil hierover in gesprek met de grote gemeenten in Zeeland, waaronder Middelburg.' Middelburg wil hierover pas na het verlengingstraject praten. 'We zien dit als twee aparte afwegingen. Voor ons staat in ieder geval vast dat de locatie aan de Laurens Stommesweg niet in beeld is voor een kernlocatie-azc.'

Zienswijze
De gemeenteraad van Middelburg behandelt het collegevoorstel in de commissievergadering van 1 oktober en de raadsvergadering van 10 oktober. Bewoners die hun mening willen meegeven, kunnen inspreken tijdens de commissievergadering op 1 oktober. Aanmelden kan tot 24 uur van te voren, via griffie@middelburg.nl. Ook is het mogelijk schriftelijk en anoniem een zienswijze in te dienen via het genoemde mailadres. Het stuk is dan alleen in te zien door raadsleden.
Wanneer de raad zich op 10 oktober heeft uitgesproken, beslissen b&w definitief of de verlenging doorgaat.

Open dag
Zaterdag (28 september) is het Nationale Burendag en houdt het azc in Middelburg tussen 13.00 en 16.00 uur een open dag.[l]