Het waterschap onderhoudt dijken en wegen. FOTO COR OUDESLUIJS
Het waterschap onderhoudt dijken en wegen. FOTO COR OUDESLUIJS Foto: Cor Oudesluijs

Chapeau: Nieuw dagelijks bestuur van waterschap Scheldestromen presenteert meerjarendoelen
Kop: Veilige dijken en wegen hoog op agenda

MIDDELBURG - Waterschap Scheldestromen heeft de komende jaren haar handen vol aan belangrijke taken, zoals Zeeland met dijkversterkingen en opslag van zoet water aanpassen aan de klimaatveranderingen. Deze opdrachten wil ze realiseren met een lastendrukverhoging voor de inwoners en ondernemers van maximaal twee procent per jaar, exclusief inflatie. “De stijging moet beperkt blijven”, aldus waterschapsbestuurder Denis Steijaert vorige week bij de presentatie van het waterschapsprogramma voor de komende jaren.

DOOR BRITTA JANSSEN

Het waterschapsprogramma bevat de doelen voor de periode tot 2023 van het na de waterschapsverkiezingen van maart geformeerde dagelijks bestuur. Daarin is de Partij voor Zeeland nu ook vertegenwoordigd, in de persoon van Marien Weststrate. Hij vertelt vanuit zijn portefeuille ‘wegen’ dat onder meer verkeersveiligheid en groen belangrijke aandachtspunten zijn. “Het oppervlak aan beplanting, waaronder bomen, moet minimaal gelijk blijven”, zegt Weststrate. Daarbij moet het groen met oog voor biodiversiteit en landschappelijke kwaliteit beheerd worden.

Eerlijk

Daarnaast spreekt Scheldestromen met onder meer gemeenten over een eerlijke verdeling van de kosten voor infrastructuur. Als voorbeeld noemt Weststrate de recreatieve ontwikkelingen bij het Veerse Meer. De opbrengsten daarvan komen in de vorm van leges en toeristenbelasting bij gemeenten terecht en Westrate vindt dat gemeenten en toeristische bedrijven ook moeten meebetalen aan de verbetering en het onderhoud van wegen en fietspaden.
Met bijna 4.000 kilometer aan plattelandswegen is het waterschap een belangrijke wegbeheerder in Zeeland. Voor de verkeersveiligheid streeft ze naar een halvering van het aantal ernstige verkeersslachtoffers in 2020 ten opzichte van 2009, en nul vermijdbare ernstige verkeersslachtoffers in 2040. Het aantal uit 2009 is 68, een gemiddelde van de jaren 2007 tot 2009. Scheldestromen wil dit in 2020 hebben teruggebracht tot maximaal 34 ernstige slachtoffers.

Dijken
De dijken blijven, mede door de klimaatveranderingen, veel aandacht vragen. Zo moeten alle dijken voor 2022 beoordeeld zijn volgens de nieuwste veiligheidsnormen. Voor Hansweert loopt al een miljoenenproject om de dijk te versterken. De dijken zijn onmisbaar voor bescherming van het land, maar bieden ook kansen op het gebied van recreatie, natuur en economie, aldus portefeuillehouder ‘waterkeringen’ Philipp Keller van het waterschapsbestuur. “Zo onderzoeken we of we zonnepanelen kunnen integreren in dijken”, vertelt Keller. “We doen hiervoor een proef bij de dijk vlakbij Ritthem. Na Flevoland is dit de tweede pilot.”

Energieneutraal

Scheldestromen wil in 2025 een energieneutrale organisatie zijn, onder meer door meer grondstoffen terug te winnen uit afvalwater. Portefeuillehouder ‘afvalwaterketen’ Gert van Kralingen legt uit dat het slib uit waterzuiveringsinstallaties wordt vergist en het gas dat daarbij vrijkomt, wordt verbrand om elektriciteit en warmte te produceren. “We gaan meer slib uit kleine zuiveringen verzamelen bij grote zuiveringen om te vergisten.”

Betaalbaar

Door het veranderende klimaat moet Scheldestromen de provincie wapenen tegen onder meer zeespiegelstijging, hevigere buien en langere periodes van droogte. Om de maatregelen hiervoor betaalbaar te houden voor de Zeeuwen, is samenwerken met andere partijen volgens het waterschap onontbeerlijk. Ze wil wel een zelfstandig waterschap blijven. Scheldestromen onderzoekt de kosten en opbrengsten van het aanhouden van twee hoofdkantoren. Die staan in Middelburg en Terneuzen. “Beide gebouwen zijn helemaal bezet, maar we moeten voor de nieuwe algemene vergadering aantonen dat twee panden aanhouden gerechtvaardigd is. En dat zullen we ook doen”, stelt Steijaert.

De algemene vergadering van het waterschap besluit op 10 oktober over het programma van het dagelijks bestuur.[l]