Saneren noodzakelijk na vondst asbest in Singelgebied

DOMBURG - Er is asbest gevonden op de voormalige Albert Heijn-locatie in Domburg.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Dat bleek onlangs toen de grond tot een meter onder het maaiveld was afgegraven in verband met een explosievenonderzoek. De grond rook ook naar dieselolie.

De voormalige winkelkavel maakt deel uit van de grootschalige reconstructie van het Singelgebied. De Albert Heijn is al verhuisd naar een nieuwe plek aan de Traverse, vlak bij het gemeentehuis.

Metalen

In het kader van de reconstructie zijn tussen 2016 en 2018 al bodemonderzoeken uitgevoerd. Toen zijn lichte verontreinigingen aangetroffen met zware metalen, minerale olie en PAK. Van asbest leek destijds echter geen sprake te zijn. Dat is nu toch op twee plekken aangetroffen in hoeveelheden die de normen overstijgen.

Het gaat volgens de gemeente Veere om ‘ernstige bodemverontreiniging’. Een groot deel van het terrein moet tot één meter onder maaiveld worden afgegraven en gesaneerd. Alleen dan zou de kwaliteit acceptabel genoeg zijn voor herontwikkeling en verkoop.

Bouwrijp

Veere maakt een plan waarna de aanbesteding volgt. In januari volgend jaar moet het terrein alsnog bouwrijp worden gemaakt. In het Singelgebied in Domburg moeten tientallen woningen verrijzen.[l]