Expositie in rechtbank Middelburg

MIDDELBURG - Van 1 oktober tot en met 15 december exposeert Zeeuwse fotograaf Janne van Gilst in het gebouw van de rechtbank in Middelburg met landschapsfoto’s. Zij is de tweede kunstenaar die in samenwerking met het Centrum Beeldende Kunst Zeeland (CBK) is aangezocht voor deze expositie vanuit de wens om jonge professionele kunstenaars uit Zeeland een podium te bieden. Janne is inmiddels al wat bekender door haar project ‘Strao’ waarmee zij momenteel ook deelneemt aan een expositie in het Zeeuws Museum. Recent exposeerde zij ook in het kader van World Press Photo.

Opgroeiend, op het eiland Noord-Beveland in Zeeland, ontwikkelt fotograaf Janne van Gilst (1981) een bewustzijn voor het landschap waarmee zij wordt omringd. De vele plaatselijke verhalen en mythes overgedragen van generatie op generatie binnen haar familie hebben de omgeving een zeggingskracht gegeven die Van Gilst hier niet van los kan koppelen. In haar serie 'Geestgrond’ vangt ze de lokale overleveringen van het eiland in sobere Landschappen. Deze beelden vormen door hun leegte een decor waarin genoeg ruimte is voor de kijker om zijn eigen verhalen te ontdekken. Het bewustzijn voor het landschap trekt zich als een rode draad door Van Gilst haar werk. Bij de artistieke experimenten als 'landscape Icons', ‘Vlakexperimenten' 'Shorelines', wordt het landschap op bijna wetenschappelijke wijze ontleed. In het meest recente project 'Where The Trees Have Names' komen de conceptuele benadering en het artistieke experiment samen. De serie komt voort uit een 4500 km lange reis door Groot-Brittannië, waarin van Gilst de diepliggende relatie tussen de Britten en hun omgeving onderzoekt.

De expositie is van 1 oktober tot en met 15 december te bezichtigen in Rechtbank Zeeland-West-Brabant, Gerechtsgebouw Middelburg, Kousteensedijk 2 te Middelburg en open van 9.00 uur tot 16.30 uur. De toegang gratis, identificatie en controle verplicht. [l]