Jannie van Belzen tussen enkele dames in streekdracht tijdens de presentatie. ARCHIEFFOTO
Jannie van Belzen tussen enkele dames in streekdracht tijdens de presentatie. ARCHIEFFOTO Foto: Jannie van Belzen

Arnemuidse debuteert met 'Een goede buur, een verre vriend'

ARNEMUIDEN - Jannie van Belzen-Poortvliet (71) uit Arnemuiden presenteerde zaterdag haar roman 'Een goede buur, een verre vriend' in dorpshuis De Arne in haar dorp.

DOOR MARIJN RIEMENS

''Verhalen schrijf ik al sinds mijn jonge jaren'', vertelt Jannie enthousiast. ''Ik schreef vroeger graag in schriftjes en bewaarde die allemaal. Toen ik uit huis ging en in Harderwijk werkte, hield ik door middel van brieven contact met mijn moeder. Daarin liet ik mijn fantasie de loop. Ik hou ervan om dingen op papier te zetten.''

Het plan om een boek op de markt te brengen, ontstond echter pas vijftien jaar geleden. ''Ik kwam toen in contact met een vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog in dienst was bij een Joodse familie. Zij vertelde mij dat de Duitsers deze mensen gevangen hadden genomen. Het gezin is daarna in een concentratiekamp om het leven gekomen. Dat greep mij ontzettend aan. Ik heb mezelf daarna meer in de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog verdiept. Vervolgens ben ik erover gaan schrijven. Dat is ongeveer zes jaar geleden begonnen.''

De hobbyschrijfster nam ruim de tijd om haar verhaal op papier te zetten. Het werk kreeg als titel 'Een goede buur, een verre vriend' mee. ''Ik had vroeger Hindoestaanse buren. Zij hingen een ander geloof aan dan ik. De nazi's vervolgden in de Tweede Wereldoorlog hun Joodse buren om hun geloof. Ik vind dat je ondanks verschil in religie elkaar als naasten met respect moet behandelen."

Gebeurtenissen

Vandaar dat haar roman de titel 'Een goede buur, een verre vriend' draagt, legt de Arnemuidse uit. Het boek bevat waargebeurde feiten over de Jodenvervolging. "In het verhaal spelen deze gebeurtenissen zich in een andere omgeving af, namelijk in en rondom mijn woonplaats Arnemuiden. Dat is in mijn ogen een uniek element van het boek."

Het Joodse meisje Rachel Polak is de hoofdpersoon in het verhaal. Zij woont in het midden van het land. Rachel duikt met behulp van haar buren onder in Zeeland, nadat haar familie door de Duitsers is afgevoerd. Alleen Rachels zusje overleeft uiteindelijk het concentratiekamp. De rest van haar familie overlijdt.

Beloofde land

Rachel trouwt met een Zeeuwse boer en samen krijgen ze drie kinderen. Met haar dochter maakt Rachel in de jaren '60 een reis door het beloofde land Israƫl. Een bezoek aan een kibboets zorgt ervoor dat herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog weer naar boven komen. 'Een goede buur, een verre vriend' vertelt hoe Rachel uiteindelijk haar verleden verwerkt.

'Een goede buur, een verre vriend' is te koop bij boekhandel De Ramshoorn in Goes, Primera in Arnemuiden en in Middelburg bij De Drvkkery en boekhandel Den Hertog.[l]