Organisator trekt de handen af van Sinterklaasintocht

MIDDELBURG - De gemeente Middelburg moet op zoek naar een nieuwe organisator voor de Sinterklaasintocht van zaterdag 16 november.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Stichting Evenementen Middelburg (SEM) doet het niet meer. Het college van burgemeester en wethouders schrijft in een memo aan de gemeenteraad dat ze alleen nog roetveegpieten wil zien tijdens de intocht. De stad volgt sinds 2006, toen de landelijke intocht in Middelburg plaatsvond, namelijk de lijn van het Sinterklaasjournaal en wil dat blijven doen. De makers van het journaal hebben voor roetveegpieten gekozen.

De SEM is het niet eens met de keuze. Vorig jaar waren er naast zwarte pieten ook vier roetveegpieten te zien in Middelburg. De SEM wilde hen en gekleurde pieten toevoegen aan het korps. Het college houdt echter vast aan de lijn van het Sinterklaasjournaal. “De herkenbaarheid voor de kinderen is daarbij het belangrijkste uitgangspunt. Wat meespeelt is dat door deze aanpassing het Sinterklaasfeest voor meer mensen een feest is.”

De SEM heeft gezegd de intocht niet meer te willen organiseren. Ze spreekt over ‘een abrupte overstap’ en vindt dat gemaakte afspraken over ‘een geleidelijke overgang’ zijn geschonden. In een bericht zegt de SEM zich gesteund te voelen door de ruim zestig vrijwilligers. Als compromis heeft de SEM aangeboden aan om dit jaar te werken met vijftig procent roetveegpieten en vijftig procent zwarte pieten.

Het college wilde daarvan niets weten. De SEM voelt zich door die afwijzing in de steek gelaten ‘na een fanatieke en vooral vrijwillige inzet van ruim veertig jaar’. Toch laat de SEM de deur op een kier staan. “We hopen alsnog op een positieve wending.”

Volgens het college gaat het alleen over de intocht in Middelburg. Over andere intochten, bijvoorbeeld in Arnemuiden, heeft ze niets te zeggen. Wel zal er niemand van het gemeentebestuur aanwezig zijn als er geen roetveegpieten zijn, zeggen burgemeester en wethouders in de memo.[l]