Herdenking Domburgse Oorlogslachtoffers

DOMBURG - Op 1 november is het 75 jaar geleden dat Domburg bevrijd werd door de in Westkapelle gelande geallieerde troepen. Ter gelegenheid van deze jubileumherdenking zijn er diverse activiteiten in de gemeente Veere.

VAN ONZE REDACTIE

Op 1 november 1944 probeerden de geallieerden, eerst met bommenwerpers en daarna met het slagschip de 'Warspite', de grote Duitse kanonnen bij Domburg uit te schakelen. Deze stonden aan weerszijden van de Hoge Hill. Door onvoorziene richtproblemen kwam het bombardement in het dorp terecht en vele Domburgers kwamen om het leven. Voor hen is op de begraafplaats in Domburg een monument opgericht waar elk jaar een herdenkingsplechtigheid plaats vindt op 1 november.
Voor de geallieerde militairen die omkwamen bij de bevrijding van Domburg zijn op de Domburgse duinen drie monumenten opgericht. Hier worden ieder jaar op de ochtend van 1 november kransen gelegd.

Kinderen
Bij beide plechtigheden staat de rol van de kinderen, van groep 8 van de Domburgse basisschool De Golfslag, centraal. Dit om deze gebeurtenissen en hun diepere betekenis door te geven aan de volgende generaties.

Programma
Het programma van de Herdenkingsdag op 1 november: om 9.00 uur legt groep 8 van De Golfslag, samen met vertegenwoordigers van de gemeente Veere, de Stadsraad en het Comité Herdenking Domburgse Oorlogslachtoffers, kransen bij de monumenten voor de militairen. Ook leest een leerling een zelfgeschreven gedicht voor.
De herdenking op de begraafplaats van Domburg begint om 14.00 uur. Belangstellenden kunnen zich om 13.30 uur verzamelen in Het Schuttershof. Op de begraafplaats is er een toespraak door een vertegenwoordiger van de gemeente, vlagceremonie door kinderen van De Golfslag, voordracht van een zelfgeschreven gedicht door een leerling, Last Post en één minuut stilte. Dan worden er kransen en bloemen gelegd. Schoolkinderen leggen een bloem voor ieder slachtoffer met naam genoemd. Ook andere personen kunnen bloemen neerleggen. De plechtigheid eindigt met het Wilhelmus. Na afloop kunnen belangstellenden nog samenkomen in het Schuttershof.[l]