Onkruidkampioen

Wat vinden de Zeeuwen van de onkruidbestrijding door hun gemeente? Hiernaar deed Omroep Zeeland onlangs onderzoek onder inwoners. Vanuit Middelburg kwamen er veel reacties. De meeste mensen vonden dat de gemeente meer moet doen aan onkruidbestrijding. Ze vonden het beleid verslechterd ten opzichte van een aantal jaren geleden. Ik moet ze daarin helemaal gelijk geven.

Sinds 2016 mogen we geen chemische bestrijdingsmiddelen meer gebruiken. Dat is een goede ontwikkeling, want ze zijn giftig en schadelijk voor het milieu en onze gezondheid. Het betekent dat we onkruid nu mechanisch moeten bestrijden. Dat doen we met machines die het onkruid wegbranden of -borstelen.
Het gevolg is wel dat de kosten voor onkruidbestrijding zijn vervijfvoudigd. De nieuwe methodes zijn ook veel minder effectief en we kunnen niet op lastig bereikbare plaatsen komen. Daardoor groeit er op veel meer plaatsen onkruid dan wenselijk is. Dat is niet zo fraai in een mooie stad als Middelburg. Daarom doen we een oproep aan iedereen om zo mogelijk een handje te helpen.

Er zijn inmiddels mooie burgerinitiatieven. Een appartementencomplex waar bewoners zelf een stenen trap en talud onkruidvrij houden. Onder het motto: dan zijn we lekker buiten bezig, dat is gezond en we maken onze omgeving mooier! Prachtig! Als gemeente willen we graag onze stad mooi houden, samen met u. Als iedereen zijn eigen straatje of stoep onkruidvrij houdt, zijn we al een heel eind. En ondertussen blijven ook wij ons best doen met borstel en brander.

Chris Dekker
Wethouder in Middelburg[l]