Een beeld van één van de vorige edities van de Nacht van de Nacht. ARCHIEFFOTO
Een beeld van één van de vorige edities van de Nacht van de Nacht. ARCHIEFFOTO Foto:

Middelburg viert 'Nacht van de Feniks'

MIDDELBURG - Het centrum van Middelburg staat zaterdag weer op zijn kop voor de Nacht van de Nacht. Op de laatste zaterdag van oktober gaan traditiegetrouw de lichten uit en is er van alles te doen.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De Nacht van de Nacht is een landelijke campagne, die ooit door milieufederaties is opgezet om aandacht te vragen voor lichtvervuiling en energiebesparing. In Middelburg is het vanaf het begin

Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen is in Middelburg een deelnemer van het eerste uur. Zij wil de aandacht dit jaar weer duidelijk vestigen op de gedachte achter de Nacht van de Nacht. “Een donkere nacht is dus goed voor mens en milieu”, zegt voorzitter Rijk-Jan Koppejan. “In een donkere omgeving kun je met het blote oog meer dan twee miljoen lichtjaar ver het heelal in kijken. Je ziet dan een sterrenstelsel waarin vierhonderd miljard sterren in zitten: de Andromedanevel.”

In de sterrenwacht op de Helm is dit stelsel te zien door de telescopen. Binnen zijn er presentaties over het heelal en buitenaardse wezens. Iedereen is welkom. Het programma in de sterrenwacht begint om 19.30 uur.

Veelvoud

De toegang is gratis, net als voor alle activiteiten in het centrum. Meer dan twintig organisaties en een veelvoud aan bedrijven werken mee aan de nacht. Van de Kloveniersdoelen tot de Enthoustiastia Drumband tot The Health Garage tot het Zeeuws Museum tot tal van restaurants waar je kunt eten bij kaarslicht. Het thema van dit jaar is ‘De nacht van de Feniks’.

Bevrijding

De Nacht van de Nacht staat in het teken van 75 jaar bevrijding, omdat de Zeeuwse hoofdstad driekwart eeuw geleden werd verwoest, maar daarna als een feniks uit de as is herrezen. Er zijn theatervoorstellingen, poëzie, optredens en demonstraties. De feniks komt op meerdere momenten en in allerlei gedaanten voorbij.

De Oostkerk staat in het teken van het Zeeuwse boek. Tijdens de Nacht van het Zeeuwse boek, het begin van de 25e Week van het Zeeuwse boek, geven tal van schrijvers een presentatie.

Vrijwel alle auteurs van de geschenken uit het verleden zijn aanwezig in de kerk. Het gaat om namen als Kees Slager, Lo van Driel, Rinus Spruit, Jan van Damme, Peter de Jonge, Cor de Jonge en Marlies Allewijn, die het geschenkboekje dit jaar heeft geschreven. Het heet 'M'n liêven'. Mensen die tussen 27 oktober voor vijftien euro aan Zeeuwse boeken kopen, krijgen het cadeau.

Ook voor deze activiteit, die om 20.00 uur begint, is de toegang vrij.[l]