Deze 94-jarige handige dame repareert nog van alles achter de naaimachine in het repair café. FOTO ANNET EEKMAN
Deze 94-jarige handige dame repareert nog van alles achter de naaimachine in het repair café. FOTO ANNET EEKMAN Foto: Annet Eekman

Nooit te oud of jong voor het repair café

MIDDELBURG - Kleding, huishoudelijke apparatuur, van alles is welkom in het repair café in Middelburg. De handige vrijwilligers bekijken graag of een kapot voorwerp nog te maken is. Om de jeugd te leren dat repareren leuk én belangrijk is, bezoekt vrijwilliger Peter Zeitzen vanaf deze week scholen met het project Kids Repair.

DOOR BRITTA JANSSEN

In de klassen gaat Zeitzen in gesprek met de leerlingen over zijn vrijwilligerswerk als reparateur en dat dit vrolijke mensen en minder afval oplevert. "De kinderen mogen ook zelf spullen uit elkaar halen om te zien hoe iets werkt en proberen het te repareren", vertelt gastdocent Peter Zeitzen. "We geven meteen les in bijvoorbeeld fietsbanden plakken. Zo leren kinderen over duurzaamheid en waarom spullen repareren goed is voor het milieu."
In het repair café voeren de vrijwilligers het herstelwerk gratis uit. De eigenaar betaalt alleen de materialen die nodig zijn voor de reparatie. "Als we zien wat de vrijwilligers allemaal herstellen... Die spullen hoeven dus niet naar de milieustraat. We krijgen om de veertien dagen gemiddeld veertig artikelen aangeboden om te repareren. Vaak komen er mensen die reparatie bij een erkend bedrijf, dat werkt met uurprijzen, niet kunnen betalen. We zien iedereen keer weer mensen die blij zijn met hun gerepareerde spullen. Omdat we nauwelijks subsidie krijgen, hebben we donatiepotten voor vrijwillige bijdragen."

Meer informatie
Kijk voor meer informatie
www.repaircafemiddelburg.nl.[l]